Jump to content

Különleges és egzotikus gyümölcsök

2017. 05. 22. 01:17

Két olyan különleges gyümölcsöt szeretnék most bemutatni, melyek még az újdonság erejével hatnak. Egyik sem “bonyolult” növény, inkább csak szokatlan első hallásra, hogy nálunk is lehet ezen gyümölcsöket termeszteni.

A sárkánygyümölcs, vagy más nevén kaktuszgyümölcs, pitahaya, pitaya vagy dragonfruit, Dél- Amerikából származik, de Izraelben, Vietnamban és Kínában is termesztik. A kaktuszfélék családjába tartozik, ahogyan a tunakaktusznak a termése, ez is alkalmas fogyasztásra.

Cserépben is termeszthető, de dugványozással is szaporítható. Eredeti élőhelyén  kaktuszokat hosszú sorokba ültetik, és a szüret könnyítése érdekében alacsonyra metszik. A vörös pitaját Nicaraguában is termesztik. Gyakran oszlopokra vagy fákra is futtatják.

A magról szaporítás módja: tegyünk egy cserépbe kaktusz- vagy virágföldet. Helyezzük rá a magokat. Egy cserépbe nyugodtan ültethetünk több magot. Finoman szórjunk rá homokot kb. 1 mm vastag rétegben, majd kissé locsoljuk be. Tegyünk rá egy átlátszó poharat, így a cserép megtartja páratartalmát. Naponta fél órát szellőztessük.

A pitaja nagyobb és gyakran finomabb is, mint a kaktuszfüge. Húsa fehér, vörös vagy lila; magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcsevés élvezetét. Héja élvezhetetlen. Illata semleges, íze frissítő és finoman savanykás, egy kicsit az egresére emlékeztet.

A termés ősszel érik. Fogyasztás előtt a töviseket késsel távolítják el; a pikkelyes pitajákat kézzel is meghámozhatjuk. Mexikóban a vékony héjú változatok töviseit kefével távolítják el.

Héja keményebb, mint a kaktuszfügéké. Az éretlen gyümölcs a héja zöld, beérve fajtától függően sárga, nagy dudorokkal vagy erősen pirosas- zöldes, lángoló pikkelyekkel.

A sárga héjú változat húsa fehér, fekete magokkal, a piros- zöld héjú változaté pedig piros vagy fehér, szintén fekete magokkal; puha, lédús és frissítő; állaga hasonlít a kiviéhez; zamatosabb, mint a kaktuszfüge.

Az érett gyümölcs puha, a világos fajta héja narancssárgára színeződik, a piros héjú pedig piros vagy méregzöld. A túlérett gyümölcs túlságosan puha.

Felhasználása megegyezik a kaktuszfügéével. Nyersen gyümölcsként eszik vagy gyümölcssalátát készítenek belőle.

A lila változatból turmixot is készítenek tej, méz és mentalevél hozzáadásával. Segíti az emésztést, de túlzott fogyasztása hasmenést okozhat.

A másik érdekesség a málnafa. Latin neve: Cudrania tricuspidata.

Rendkívüli újdonság. Lassan növekszik, évek alatt 6 méter magas lesz, kedveli a homokos, kissé agyagos talajt. Gyümölcse 2-3 cm átmérőjű, hasonlít a málnára, íze savas- édes, júliusban virágzik és ősszel érnek be a termései. A málnafát a gyógyászatban is használják, sok betegség kezelésére. Napfény és vízigényes. 60- 80 cm- s kiszerelésben kapható.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)