Jump to content

Levéltetvek és egyéb gonoszságok - 2.rész

2017. 06. 20. 02:59

Kertünkben a dísz, -és konyhakerti növényeinken is számtalan szörnyeteg képes megtelepedni. Ezek irtása nem olyan egyszerű, hiszen általában a levelek alatt bújnak meg, vagy ami még rosszabb, hogy nincs ellenük hatásos védekezőszer. Néha csak akkor vesszük észre mekkora dráma is keletkezett, amikor a már kifejlett bogarak ellepik a kertünket. Ezekkel nemcsak az a baj, hogy vannak, hanem az is, hogy a telet is átvészelik és a jövő évi palántákra, fejlődő növényeinkre is hatással lesznek.

Nohát ez elmúlt nyáron szinte meglepték a kertünket a poloskák. Ez aztán e mérhetetlen galádság! Többféle színben, formában alakították a számunkra nem annyira kedvelt műsort.a Nezara Viridula, a zöld vándorpoloskáról van szó. Ezzel a “rossz fiúval” az a legfőbb baj, hogy amerre jár, mindenhol bűzös “lábnyomot” hagy, így a paradicsom, paprika, bab, kukorica élvezhetetlenné válik.

Jelenlétére utal, hogy szívásnyomok vannak a paradicsomon, paprikán, barackon, babon, borsón, burgonyán, de nem csak a termésen, hanem a levélen is. A kedvelt növényeinek száma igen széles, egyszerűbb lenne felsorolni azt, amit nem szeret.

Amikorra a zöld vándorpoloska jelenlétét észrevesszük, már a kifejlett rovart látjuk, pedig fel kellene figyelnünk tarka imágóira is.

Előszeretettel petéz a nőstény a kukoricára, karalábéra, káposztára, ahonnan a kikelő utódok megkezdik önálló életüket. Ha ilyenkor, vagy még pete korukban észrevesszük őket, viszonylag könnyen el tudjuk pusztítani. Húzzunk egy zacskót a kezünkre és nyomjuk szét őket.

A felnőtt vándorpoloska áttelel az elszáradt növényi részek alatt, kedveli a szeder, bogáncs, mályva védelmét. Ha ezeket a téli rejtekhelyeket felszámoljuk, kevesebb nőstény tud áttelelni a kertünkben.

A káposztafélék és a karalábé egyéb betegségei közül az egyik legelvetemültebb a liszteske által okozott kár.

Ha hozzáérünk a karalábé, káposzta vagy paradicsom leveléhez, és apró fehér lepkék rajai röppennek fel tucatszám? Ismerős? Akkor nekünk üvegházi molytetvünk, vagyis liszteskénk van.

A fiatal lárva pajzstetűre emlékeztet. Az első vedlés után a lábait elveszíti, és tovább mozogni már nem tud. Rendszerint a levélfonákon helyhez kötötten, ovális, domború tokban alakul át bábbá, majd az imágó ezt felrepesztve távozik a szabadba. Fejlődésükkel pajzstetvekre emlékeztetnek, de azoktól eltérően nemcsak a hímek, hanem a nőstények is tudnak repülni. A növényházi (üveg, fólia alatti) mikroklíma segíti zavartalan tömegszaporodását.  Az üvegházi molytetű elleni védekezés nagyon nehéz. Épp ezért, fontos, hogy amíg helyhez kötötten, báb alakban van, megakadályozzuk a kifejlődésüket. Azon kívül, hogy mézharmatszennyezéssel és szívogatással károsítják a növényeket, vírusokat is terjesztenek. A vírusos betegségekre nincs permetszer.

Tudnunk kell, hogy ezek az apró molyok nagyon szeretik a sárga színt. Ezt kihasználva, ragacsos sárga lapokat tűzködjünk ki, melyet megvásárolhatunk, de saját magunk is elkészíthetjük. Illetve két komponensű permetezőszerrel kell meglocsolni.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)