Jump to content

A tavunk növényei

2017. 06. 29. 07:13

Amikor kerti tavat építünk, szeretnénk növényekkel is “díszíteni”, benépesíteni, Nem csak mert széppé varázsolja a víztükröt és a partot, hanem természetes víztisztítóként is működik. Azonban a vízfelületre érvényes örök szabály, ne népesítsük túl, hiszen gondolnunk kell arra, hogy a telepített növények fejlődnek, gyarapodnak, sokasodnak. Így egy idő után zsúfolttá tesszük a tavunkat. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy mit, hová ültetünk. Tehát, se ne legyen sok, se ne legyen oda nem, vagy legfőképpen sehová sem való, csak mert szép.

Fontos még a kert tó tájolása is a növények szempontjából. Egy vagy több épület esetleg nagyobb fák a nap folyamán árnyékolják a kert különböző részeit és ezzel a félárnyékot, árnyékot kedvelő növényeknek kedveznek. Ezzel az egész kertet vagy csak egyes részeit felosztják a négy főégtájnak megfelelően. Amelyik területen nincs épület se fal vagy éppen egy árva növény ott az égtájolásnak nem sok jelentősége van. Ilyen helyen a napsugárzás a nap folyamán állandó, így ide kizárólag fényigényes és szárazságtűrő növényfajok kerülhetnek. Ugyanakkor visszatérve a keleti rész napos, párás, a déli és nyugati terület napos és száraz, míg az északi oldal hűvös, párás és árnyékos. Ennek megfelelően a növény fajokat a kert ezen részeibe ültetjük fényigényük figyelembevételével.

Tehát most nézzük szépen sorba, mit hová érdemes ültetni.

A honos és meghonosított növényfajok már-már áttekinthetetlen választékkal rendelkeznek. Azonban sok olyan egzotikus faj is található, amelyek megvásárlása előtt nem esik szó arról, hogy ezek bizony nem télállóak és az első fagyok beköszöntével elpusztulnak. Ezért ezek a fajok kizárólag, vagy téli kertek vagy szobai medencék mesterséges megvilágítása mellett maradnak életbe.

A part: vízborítás nincs, csak nagyobb esők idején; öntözni a növény szükségletei szerint szükséges. Néhány növény, amely jól érzi ott magát: Acsalapu,- a hatalmas lapulevelek nem hiányozhatnak a kerti tó partjáról. Félárnyékos tópartra, patak partjára ültessük. Bókoló gyömbér- Levelei tömött bokrot alkotnak, ebből emelkednek ki tavasszal csengettyűszerű, rózsaszín virágai. Kerti tavak és patakok partjára javasolják.

0-10 cm vízmélység, sekély vízi, tocsogós zóna. Békaszittyó,- fűzöld, hengeres leveleivel érdekes színfolt a kerti tó sekélyes részein. Néhány év alatt nagy zsombékot növeszt. Apró gyékény,- kisebb kerti tavak szegélyébe ideális szegélynövény. Remek vízszűrő, segít a bio algairtásban.

20-40 cm vízmélység, közép mély zóna. Ide legfőképpen átokhínárok telepítése javasolt.

60 cm-nél mélyebb víz, mélyvízi zóna. A füzes süllőhínár a víz felszín alatt oxigént termel és így gátolja az algák elszaporodását aminek révén víztisztító hatású.

Úszónövények, nincs kapcsolatuk az aljzattal. A kerti tavak élővilága a tündérrózsák nélkül szinte már-már elképzelhetetlen. A vízi kert egyik legkedveltebb motívuma, amelyek a tó napsütötte vagy félárnyékos részein különböző színű és méretű virágaikkal díszítenek. Gyökérzetük a víz alatt, leveleik és virágaik a tó felszínen úsznak. Fontos szerepet töltenek be a a víz tisztán tartásában mivel leveleikkel árnyékolják a vízfelszínt és így csökkentik az algák szaporodását.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)