Jump to content

Hasznos, vagy káros a vakond?

2017. 06. 30. 07:18

Nem is olyan egyértelmű a válasz, mint, ahogy gondolnánk. Az kétségtelen, hogy a vakondok is hozzá tartozik az élő környezetünkhöz. Pusztítja a talajban élő és károsító pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat, de kedvelt csemegéje a földigiliszta, amelyről pedig köztudomású, hogy a leghasznosabb talajlakó élőlények köz tartozik, mert eleven ekeként forgatja, lazítja, keveri a termőföldet. Végül is: a vakondok védett állat!

A közönséges vakond vagy régiesebb nevén vakondok - Talpa europaea - az emlősök osztályába tartozik. A közönséges vakond elterjedési területe Európán kívül Ázsián keresztül Japánig terjed. Tartózkodási helyét ő maga árulja el, mert állandóan új túrásokat hány fel, hogy megélhessen. Ezek a halmok vagy túrások jelölik mindig vadászterületének irányát és kiterjedését. Nagy falánkságánál fogva ezt állandóan nagyobbítani kell, és így földalatti járatain állandóan dolgoznia kell.

A vakond nagyon könnyen ás. Fő ásószerve természetesen lapát alakú, kezei erős karmokkal vannak ellátva, mert – kivált keményebb talajban – csak ezek segítségével hatolhat előre. Ha a járatban a kiásott föld fölhalmozódik, a vakond a földfelszín irányában kezd ásni, s ezen a kürtőn át – fejének erős lökéseivel – nyomja ki a földet. Ez a vakondtúrás keletkezésének oka és módja.

A vakond nem alszik téli álmot, mint némely más rovarevő, hanem éjjel- nappal örökös mozgásban van, követi a gilisztákat és a rovarokat. A gilisztakészlet gyűjtésének magyarázata az, hogy a vakond télen, fagyos időben nem tud vadászfolyosókat ásni, tehát élelmiszerkészletre van szüksége.

Szaglása képessé teszi az állatot a táplálék felfedezésére anélkül, hogy azt látná vagy érintené, és eredményesen vezeti szövevényes folyosóin keresztül. A hegyes, rendkívül mozgékony orr egyúttal tapogató eszközül is szolgál a vakondnak. Hallása is kitűnő. Füle nincs, de keskeny járataiban ez csak útjában volna. A földben különben az egész test, mint külső fül működik, miután tudvalevőleg a föld jobban vezeti a hangot, mint a levegő.

Tavasszal szaporodik és a nőstény négy-öt csupasz kölyköt hoz a világra. Bonyolult szerkezetű járatokat épít, amelyeknek kamrái fél méterrel a föld felszíne alatt helyezkednek el. A vakondok itt alussza téli álmát. Legfőbb ellensége a gólya, amely hosszú csőrét belefúrja a vakondtúrásba és éve nyeli le a kis állatot.

A legősibb védekezés, hogy gázolajba vagy petróleumba mártott ruhát dugnak a vakondjáratba és annak szaga elriasztja őket. A sörösüveg metodika abban áll, hogy az üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe; a talaj közeli légjárat rezgésbe hozza az üveget és ennek a hangját a vakondok nem képes elviselni.

De válasszuk inkább a sokkal ember - és állatbarátibb megoldást. A nagy sárfű nevű, a kutyatejfélék közé tartozó növények ültetésével, mert ezek a gyökerükön riasztó hatású anyagot választanak ki. Ahol a kertben, elszórtan ilyen növényt ültetnek, ott a vakondokok nem telepednek meg.Illetve a korábbi cikkben már megírt császárkorona.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)