Jump to content

Hogy a kapa se fáradjon el

2017. 08. 14. 10:09

No nem azért,mert olyan szívesen támasztjuk a kapanyelet.Hanem,mert a kertben,vagy a ház körül más teendők is akadnak.Nem kell,hogy a tenyerünk hólyagos legyen s a kapát is hagyjuk bátran pihenni.A munka megvár,- mondják a slendriánok, de ha mégsem,akkor íme néhány tipp,hogyan tehetjük könnyebbé a kerti munkánkat.

Minden munkálathoz más-más eszköz kell.

A sövényünk szép és rendezett kinézetéhez használhatunk sövényvágó ollót, de elektromos sövénynyírót is.A tavaszi és őszi nyírás nem csak formázza a növényt, de tavasszal a növekedést serkenti, ősszel pedig felkészíti a növényt a téli pihenőre.A rendszeres és helyes nyírás hamar meghozza az eredményt, egyenletes sűrű lombozatot hoz létre, és harmóniát, egységet ad kertünknek.

Gyepünk karbantartása vesződséges munka. Ahhoz,hogy mindig üde, smaragdzöld hatást nyújtson, nemcsak jól kell vetni,megfelelő talajelőkészítést, kiváló magot,locsolást és levegőztetést igényel.Mivel a gyepet minden héten nyírni kell,nem csúszhatunk négykézláb ollóval a kezünkben nap estig.Kézi- vagy motoros fűnyíró ajánlott. Ezek széles választéka áll rendelkezésünkre,kinek -kinek pénztárcája szerint.Mivel bőséges öntözésre van szükség,ezért jó,ha automata öntözőrendszerrel locsoljuk,főleg este.Mivel hamar megtelepszik benne a gyom,ezért keskeny pengéjű gyomásóval,vagy vegyszerrel szabadulhatunk meg a betolakodóktól. A levegőztetés azért fontos, mert a locsoláskor,illetve taposáskor összetömörödik a talaj.Erre a célra is kitaláltak már könnyen kezelhető szerszámokat.

És elérkeztünk a kapához is. Manapság,már a háztáji kiskerteket rotációs kapával munkálják meg tavasszal. A kiváló termés eléréséhez, szükség van a jól megmunkált talajra. Persze ez nem helyettesíti később a kapát,hacsak nem tágas sorokat hagyunk és van minimum egy hold földünk. De ide elég a rotációs kapa. A tavaszi és az őszi munkálatok ennek használatával kezdődnek és végződnek is.Föld feletti,vagy alatti csöpögtetőrendszerek kiépítése egyes növényeknél nemcsak hatásos,de gazdaságos is.És a jól bevált villának és gereblyének is hasznát vesszük.

Ha fa is van a kertben,azt bizony időnként vágni kell,hogy az elszáradt ágak ne okozzanak kellemetlen meglepetéseket,vagy a szomszéd se nézzen ránk csúnyán,ha átnyúlik egy-egy ág.Erre a legalkalmasabb a a kézi,illetve a lombfűrész. Nagyobb ágakhoz motoros fűrész.

Hát akad teendő a ház körül,l a kertben minden évszakban. Ha jól csináljuk,bizony a kapa sem fog megorrolni ránk.

(Forrás: treeservice.hu)