Jump to content

Néhány információ a virágföldekről -1.rész

2017. 08. 23. 09:55

Szoba-, kültéri cserepes, vagy balkonládás növényeink, és a palántáink legfontosabb ültető közege még ma is a virágföld.Fontos azonban, hogy az összetevők önmagukban is megállják a helyüket, Az orchideáktól eltérően majdnem minden növénynek sajátos talajra van szüksége a megfelelő életműködéshez.

A növények a talajból veszik az életműködésükhöz szükséges vizet, tápanyagokat, ásványi sókat, mikro és makro elemeket, valamint a talajnak fontos támasztó és stabilizáló szerepe is van.

Amikor virágföldet választunk figyelni kell a föld kémhatására (pH értékére), a tömöttségére, a benne található tápanyagok mennyiségére, arányára, és felvehetőségének tartósságára, illetve az ár is szempont szokott lenni.

Profi termesztők nyers tőzeget vásárolnak, amelyet aprítógéppel változtatnak megfelelő frakció méretűre, majd az adott növénykúltúrához legmegfelelőbb pH értéket állítják be mészkőörleménnyel és adalékanyagokkal, illetve a növénycsoport igényeinek megfelelően töltik fel tápanyagokkal, akár hosszú hatású műtrágyákkal, így a nevelés folyamán nem kell többet tápanyag utánpótlással foglalkozniuk, így a növény értékesítése után, az továbbra is szépen fog virítani, akkor is ha a vásárló nem tápoldatozza. ( A felhasznált tőzeg, hozzáadott anyagok bizony nem olcsóak, főleg ha minőségi anyagokról beszélünk, ez pedig a növény árában is érződik. Egy drágább növény jobb földkeveréket kapott, talaja kevésbé fog kiszáradni, sokkal tovább ellátja tápanyagokkal, végeredményképp a növény sokkal szebben fog virítani. Ezért is emlegetik gyakran a kertészek, hogy jellemzően nem a legolcsóbban megvásárolt növények fognak a legtovább és legszebben díszíteni).

A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, és lúgos kémhatásúak. Ezen kívül még léteznek egyéb kategóriák, pl. a tavi növények telepítéséhez használt speciális földkeverék, kaktusz földkeverék, palánta földkeverék.

A virágföld választásakor tehát mindig figyeljünk a pH értékre.

Egyes növények kimondottan érzékenyek a mészre, ők kizárólag mészmentes savanyú talajban maradnak élve.  Ide tartoznak a rododendron fajok, az áfonya, ciklámen, erikafélék, hortenzia, egyes páfrányok, a liliomfa. Rájuk tehát nagyon figyeljünk, egy meszes talaj a végüket okozhatja.

Számos tényezőt kell figyelembe a virágföld kiválasztásánál. Sokan lazán kezelik a kérdést, mondván föld- föld…Pedig nagyon nem mindegy, milyen közegben cseperedik, vagy éppen csak vegetál, esetleg kipusztulhat a növényünk.

(Forrás: szepzold.hu)