Jump to content

A magok és az erek birodalma

2017. 09. 22. 10:04

Régen,azt gondolták az emberek,hogy a csípős paprika gyomorfekélyt okoz. Ma már tudjuk,hiszen bebizonyították,hogy nem felelős ezért a betegségért.Sokkal inkább a stressz,a helytelen életmód.

A közép- amerikai  indiánok fedezték fel gyógyító hatását.Azóta a gyógyászatban is használják a csípős paprika csípősségét adó kapszaicint.Ez, a bőr hőérzékelő idegvégződéseit stimulálja, különösen a nyálkahártyánkon.1912-ben a Wilbur Scoville, amerikai kémikus dolgozott ki egy máig használható eljárást,mellyel mérhetjük a különböző paprikákban lévő kapszicint. Ez a Scoville- skála.

Az eredeti tesztben 5 kóstoló kapott abból a folyadékból,melyben a paprikából készült kivonatot addig hígították cukros vízzel,amíg a csípősséget már nem érezték.Ennek alapján a zöldpaprika a Scoville értéke nulla,mert hígítatlanul sem csípős.De a skála legfelső fokán olyan paprikákat találunk,a “Trinidad Scorpion Butch T” chillit ,amelynek kapszicin tartalma a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.

Ehhez képest a sokak által ismert  jalapeno paprika csak kistestvér a csípősek családjában.SHU értéke 2500 és 10 000 között mozog.

Hazánkban a legerősebb csípős paprika az Erős Pista. 1000 SHU értékkel. Nekünk bizony ő legkeményebb legény.

És most néhány felismerés,amelyért érdemes fogyasztani a csípős paprikát:

  • Felpörgeti az anyagcserét.A kapszicin gyorsítja az ételek áthaladását a tápcsatornán,aminek köszönhetően hatékonyabbá teszi az emésztést,gondoskodik a többi tápanyag hatékony felszívódásáról,illetve a salakanyag mielőbbi kiürüléséről.
  • Jót tesz a szívnek. A kapszicin képes csökkenteni a vérben található alacsony sűrűségű “rossz”  LDL koleszterint. Ezzel megakadályozza az érelmeszesedést,valamint az emiatt keletkező szív,- és érrendszeri problémákat.
  • Jó az ízületi fájdalmak ellen. A kapszicint,nemcsak belsőleg,de kenőcs formájában is használhatjuk. Élénkíti a vérkeringést,arra készteti sejtjeinek,hogy megújuljanak és több oxigént vegyenek fel.
  • Arcüreggyulladás esetén kifejezetten javasolt.Aki evett már csípős paprikát tudja,hogy nemcsak a szája lángol,hanem az orra is elkezd folyni.Ez a kapszicin nyálkahártyára gyakorolt hatása.Minnél több váladék távozik,annál hamarabb tisztul arcüregünk.
  • Fertőzések esetén hatásos.Ha valamilyen felsőlégúti,vagy emésztőrendszeri problémád van,érdemes egy esélyt adni a csípős paprikának.A kórokozók jelentős része nem bírja a kapszicint, így természetes fertőlenítőszerként működik.
(Forrás: thechillifactory.com)