Eredete, hagyományai:
A csipkebogyó múltjáról nagyon kevés - népi gyógyászati felhasználásáról több – megbízható adat áll rendelkezésre. Nemcsak mint ínyencség, de gyógyszerként is régóta ismerik. Különösen sorvadásos betegedések orvosságaként hatásos, szíverősítő, az idegekre kiváló és jó meghűlés, valamint érelmeszesedés ellen is. A svédek szerint fiatalságuk a csipkebogyónak köszönhető. A csipkebogyóteát elsősorban vese- és hólyagbántalmakban szenvedőknek ajánlják.
Élettani hatásai, összetétele:
A rák kialakulásának veszélyét csökkentő táplálkozás értékes része.
A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma, bármennyire is furcsa, majdnem 3-szorosa a zöldpaprikáénak. A C-vitamin a természetben előforduló legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, melynek fontos szerepe van a szabad gyökök hatástalanításában és szervezetünk számos rákkeltő anyagtól való megóvásában. Ezt a feltételezést több tanulmány igazolja, melyek szerint a magas C-vitamin tartalmú táplálkozás többféle rákbetegségek előfordulásával van összefüggésben.
Összetétele:
A friss szárított csipkebogyónak C-vitamin-tartalma, míg a szárított gyümölcsöknek E-vitamin tartalma is jelentős.
Tipp: Kényelmesebb megoldás, ha ültetünk néhány tő rózsát (ajánlott a Rosa rugosa fajta), s így kertünkben hozzájutunk a terméséhez, a csipkebogyóhoz. Ültethetjük sövényként is térhatárolás céljából, de egymagában is ékessége kertünknek.