Jump to content

Gyógyító növények - C- vitamin bomba

2017. 10. 04. 11:02

Kevesen tudják, hogy a csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa áltermése. Gyógyhatásáról már többet hallhattunk, hiszen közkedvelt századok óta a népi gyógyítás körében. Népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs.

Eredete, hagyományai:

A csipkebogyó múltjáról nagyon kevés - népi gyógyászati felhasználásáról több – megbízható adat áll rendelkezésre. Nemcsak mint ínyencség, de gyógyszerként is régóta ismerik. Különösen sorvadásos betegedések orvosságaként hatásos, szíverősítő, az idegekre kiváló és jó meghűlés, valamint érelmeszesedés ellen is. A svédek szerint fiatalságuk a csipkebogyónak köszönhető. A csipkebogyóteát elsősorban vese- és hólyagbántalmakban szenvedőknek ajánlják.

Élettani hatásai, összetétele:

A rák kialakulásának veszélyét csökkentő táplálkozás értékes része.

A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma, bármennyire is furcsa, majdnem 3-szorosa a zöldpaprikáénak. A C-vitamin a természetben előforduló legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, melynek fontos szerepe van a szabad gyökök hatástalanításában és szervezetünk számos rákkeltő anyagtól való megóvásában. Ezt a feltételezést több tanulmány igazolja, melyek szerint a magas C-vitamin tartalmú táplálkozás többféle rákbetegségek előfordulásával van összefüggésben. 

Összetétele:

A friss szárított csipkebogyónak C-vitamin-tartalma, míg a szárított gyümölcsöknek E-vitamin tartalma is jelentős. 

Tipp: Kényelmesebb megoldás, ha ültetünk néhány tő rózsát (ajánlott a Rosa rugosa fajta), s így kertünkben hozzájutunk a terméséhez, a csipkebogyóhoz. Ültethetjük sövényként is térhatárolás céljából, de egymagában is ékessége kertünknek.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)