Jump to content

Jupiter makkja

2017. 10. 26. 12:18

A magyar ember hagyományosan szereti a diófát. Szívesen ültet és hagyja gyerekeire,unokáira annak gondozását. Mint egy mementó áll a kertben,hatalmasan és mindig árnyat nyújtva. Alatta még a fű sem nő.

“...Tetszett neki a kis dió- cserje,
Nagyon vigyázott, nehogy megsértse.
Évekig óvta, ki ne kaszálja.
Nőtt az ártér első diófája.
Szép! De szép!!

Öreg varjú régen elpusztult már,
Öreg paraszt égi mezőkön jár.
Emléküket örökre megtartja
Milotán a diófa- legenda.
Nem kár. Nagyon jó!”                                

F. Szabó Mihály: A MILOTAI DIÓFA- LEGENDA....

A vers egy legendára épül,miszerint a milotai bőtermő,kiváló minőségű diót egy varjúnak köszönhetjük A valóságban pedig csak arról van szó,hogy a tápanyagban gazdag talajnak és az éghajlatnak köszönhetően, a Felső- Tisza vidéke Magyarország egyik legjobb dió-termőhelye.

. A Kárpát- medencében kétféle diófajtával találkozhatunk az egyik az ehető diót termő közönséges dió vagy más néven Király dió - Junglas regia- és a másik a parkokban díszfaként ültetett fekete dió - Junglas nigra-.

Közepes, vagy nagy termetű (10–40 m magas) lombhullató fák 20–90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak,termésük diótermés (csonthéjahoz hasonló, zárt kupacsú makk). A nyugalmi időszakra jól felkészült fák a téli fagyokat károsodás nélkül elviselik. A késő tavaszi fagyokra a korán fakadó fajták fokozottan érzékenyek. A diófa a túlzott nyári hőséget is nehezen viseli, főként ha ez szegényes vízellátással párosul. Emellett a dió a nagyon fényigényes növények egyike.Hosszú időszak, gyakran 12 év szükséges a fa teljes méretének kialakulásához. A természetes körülmények között fejlődő korona erősen elsűrűsödik és a termést csak a hosszú felkopaszodott vázágak végén hozza.Ezért nagyon fontos az őszi metszés,az ágak karbantartása.Visszavágás után a metszés helyén lévő sebet kenjük be  parafinos kenőccsel,amely  megakadályozza, hogy a sebfelületbe a lepkék, kártevők berakják petéiket. A gyümölcs szedését akkor kezdjük, amikor a termőburok felreped és termése földre hullik.Nagy különbség van a magonc diófa és oltvány diófa között.

A magonc diófa 10 év múlva fordul termőre, az oltvány viszont az ültetés után a 3-4. évben.

Az oltvány dió további előnye, hogy fajtájaazonos lesz a termése.

A csonthéj felülete szerint finoman erezett (Milotai 10), rajzolatos (Alsószentiványi 117) és dudoros (Tiszacsécsi 83) kategóriákat lehet elkülöníteni.

A fa szép erezete és sötétbarna színe miatt az esztergályos munkáknak is nemes nyersanyaga.Termését használhatjuk zölddióként befőttnek.És a dióbél  sok Omega-3 -t tartalmaz. Vértisztító és serkenti az emésztést.A dió fogyasztás csökkentheti a nőknél a 2-s típusú cukorbetegség kialakulását.

(Forrás: bien.hu)