Jump to content

Tippek a kevesebb öntözéshez

2017. 11. 02. 07:36

Nagy öröm egy kiskert, de sajnos sok bosszúsággal is járhat, ha nem vagyuk résen. Nem elég a kórokozók és kártevők hada, amelyek állandó figyelmet igényelnek, de az időjárás is alaposan meg tudja tizedelni a növényeinket. És persze a pénztárcánkban lévő forintokat. Egy aszályosabb nyár, és máris egekben a vízszámla! Mit tehet ilyenkor egy okos kertész?

Hiába gondos a talaj előkészítés, hiába figyel a tápanyag utánpótlásra, ha a sok, hirtelen lezúduló csapadék kimossa az értékes anyagokat, vagy éppen hetekig nem esik eső, és csak költséges locsolással tudja életben tartani a növényeit.

Szerencsére már van megoldás: a magyar fejlesztésű, környezetbarát Water Retainer - VízŐr segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, és ezzel nagyon jó szolgálatot tesz a kiskert-tulajdonosoknak is.

A Water Retainer - VízŐr használatával nem kerülnek újabb, felesleges anyagok a termesztésbe, nem terheli a környezetet sem, ugyanis a termék alkotói részben növényi eredetű, részben pedig az élelmiszeriparban is alkalmazott nedvszívó- és felületaktív természetes anyagok.

Már egy balkonládánál is érdemes kipróbálnunk, a száraz, forró nyarakon nagyon jó szolgálatot tehet, de akár egy hosszabb nyaralás alkalmával is segíti az erkélyen, szobában nevelgetett növényeink túlélését. A veteményesben, és a gyönyörű gyep kialakításánál pedig valóban kincset érhet!

Működési elve egyszerű, a készítmény vonzza a vizet, kötődik mind a talaj szemcséihez, mind a növény gyökeréhez. Hatása abban rejlik, hogy a kapillárisokon felfelé áramló talajpárát megköti és vízcseppeké alakítja. A vízcseppek formájában tárolt nedvesség már felvehető a gyökérzet számára. Amennyiben a későbbi eső vagy öntözés következtében víz jut a talajba, azt engedi a mélybe szivárogni, növelve a vízkészletet. A szakemberek által kifejlesztett talajkondicionáló készítmény segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn, bónuszként pedig elősegítheti az adagolt tápanyagok hasznosulását és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít. Magyarországi körülményekre tesztelték: 3 hónapon keresztül, éppen a vegetációs periódus legérzékenyebb részében segít elkerülni a kiszáradást. Ennyi idő alatt bomlik ugyanis le a talajban. A Water Retainer- VízŐrt nem szükséges bemosni vagy bedolgozni a talajba, így használata nem macerás. Egyszerűen az öntözővízzel vagy permetezéssel lehet kijuttatni.

Mit jelent ez a kertész számára? Azt, hogy akár 50%-kal kevesebbet kell öntöznie, ezáltal spórolhat a vízszámlán. Ritkábban kell locsolnia, így több ideje marad a napozásra, pihenésre (bár tudjuk, hogy a vérbeli kertész sosem pihen). A kijuttatott trágya jobban hasznosul, a talaj termőképessége javul, ezért ízletesebb zöldségek kerülhetnek az asztalra! Nyugodtabban mehet nyaralni, balkonnövényei, szobanövényei nélküle is jól érzik magukat pár napig! Egészségesebb, szebb gyepet tud nevelni, végre nem a szomszéd fűje lesz a zöldebb!

(Forrás: hobbikert.hu)