Jump to content

Rossz szokások a kertészek körében - 1.rész

2017. 11. 20. 09:26

Sokszor halljuk gyakorló kertészektől, hogy a kertészkedés gyerekjáték! Nekik valószínűleg már valóban az, de amíg eddig eljutottak, minden bizonnyal ők is elkövették azokat a hibákat, amelyeket a kezdő kertészek jó része elkövet az évekig tartó tanulás során.

A kavicsok és cserépdarabkák valóban segítik a vízelvezetést?

Úton-útfélen találkozunk a kertészeti tippel, miszerint a virágcserép aljába szórt apró kavicsok, kőzúzalék vagy ripityára tört kaspó darabjai elősegítik a jobb vízelvezetést.

Ez azonban nem mindig igaz. Ha eddig mi is kisebb köveket, kavicsokat, cserépdarabokat szórtunk a virágcserepek aljába, nyugodtan felhagyhatunk ezzel a szokásunkkal. Ezek az anyagok nem hatékonyak a vízelvezetés szempontjából, sőt sokszor még ellentétes hatást is kiválthatnak. A víz ugyanis nem könnyen jut át a finomabb textúrájú anyagok alkotta rétegekből a durvább textúrájú rétegekbe.

Magyarán szólva, végeredményben a felesleges víz nem távozik könnyen, pont az általunk használt törmelék miatt, a növény gyökerei pedig átázott talajban lesznek kénytelenek állni. A legjobb, amit tehetünk, ha jó minőségű virágföldbe ültetjük a növényeinket. Ezzel biztosíthatjuk a leginkább a jó vízelvezetést.

A kertész, aki nem készít tervet, kudarcra van ítélve

A legtöbb önjelölt kertész első dolga, hogy a közeli faiskolában összevásárol egy csomó növényt, amelyik első látásra megtetszik neki. De vajon azt tudtuk-e, hogy az ötletszerű vásárlás nem sok jóra vezet? Mielőtt a kosarunkba teszünk bármit, amin megakad a szemünk, néhány dolgot át kell gondolnunk. Azaz tervet kell készítenünk az ültetés megkezdése előtt! Legyen szó bármilyen kertről, teraszról, erkélyről vagy éppen a konyhaablakról.

Egy sor dolgot figyelembe kell vennünk: például a beültetni kívánt terület nagyságát, azt, mennyi napfény éri az adott területet, honnan fogjuk tudni öntözni a kertet, de még a növények alkotta színskálát is. Például, ha a kert a nap nagy részében árnyékban van, bizonyára nem jó ötlet fényigényes növényt választanunk. Vagy ha már előre tudjuk, hogy nem fogunk tudni gyakran öntözni (tegyük fel a munkánk miatt), biztos, hogy egy vízigényes növény nem nekünk való.

Vegyük tehát számba, mire van szükségünk valójában, mielőtt nekiállunk bevásárolni.

Bio vagy szintetikus növényvédő szereket használjunk?

Ahogy egyre több emberben tudatosul, milyen hatások érik a környezetünket, sokan áttérnek a szerves, természetes alapanyagú készítményekre. Sokan leegyszerűsítik a képletet: ha a vegyszerek rosszak, akkor a szerves, természetes anyagok csak jók lehetnek. Nos, nem feltétlenül. Sőt, egyes szerves és természetes anyagok ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a mesterségesen előállított vegyi anyagok.

Fontos tudni, hogy csak azért, mert valami organikus, nem jelenti azt, hogy biztonságosabb vagy hatékonyabb a használata. Ráadásul legyen szó akár szerves, akár szintetikus szerről, a kártevők egy idő után immunissá válhatnak rájuk, azaz rezisztenssé válhatnak a tartósan alkalmazott növényvédő szerrel szemben. És ami a legrosszabb, nagy igyekezetünkben azokat a rovarokat és egyéb állatokat is veszélyeztetjük, amelyek hasznosak a kertben. Ezek közé tartoznak például a méhek és a katicabogarak.

Mi tegyünk tehát? A legfontosabb, hogy derítsük ki a kártétel okát és azt, hogyan előzhetjük meg azt. Legvégső esetben nyúljunk a rovarirtó szeres flakonért, akkor is a jól bevált szereket használjuk.

(Forrás: hobbikert.hu)