Jump to content

Aranyvirág

2017. 11. 22. 11:06

A krizantém avagy margitvirág - Chrysanthemum - Kr. előtt 1500-ban már várost neveztek el erről a virágról Kínában. Innen került Japánba, ahol nagyon megkedvelték és a császári ház címernövénye lett. Az egyik legnagyobb japán kitüntetés nem babért, oroszlánt vagy sast, hanem krizantém virágot ábrázol. A botanikai neve magyarul napvirágot jelent: szabályos, sugaras virágai a Napot jelképezik. Hála a nemesítők szorgalmas munkájának magasságában a virágok színében és alakjában roppant változatos növény lett.

Egy megosztó virág: sokakban a fehér krizantém látványa a temető hangulatát idézi fel, a mai világban azonban a ragyogó színvilágú és változatos alakú krizantém virág a lakás, a kert, a munkahely pompás dísze, a vágott krizantém pedig bárkinek átnyújtható, rangos ajándék.

A krizantémoknak jellegzetesen erős illatuk van. A virágok színe is változó, a krémszínű és bíbor színű virágoktól kezdve egészen az élénksárgákig, narancssárgákig vagy pirosakig terjed. A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak. A növénytermesztőknek köszönhetően ezek a növények ma már egész évben virágzásképesek.

Cserépben is nevelhető.

A szabadföldi, kerti krizantémot dugványozással szaporítják: az 5-6 cm-es dugványokat május és július között ültetik ki a szabadba, tápdús földbe, napos helyre. Amikor bokrosodni kezd, kétszer- háromszor visszacsípik, tápoldatozzák, bőségesen öntözik. Ha a száron megjelennek a bimbók, akkor az oldalbimbókat eltávolítják, így szép, nagyfejű virágok nyílnak Mindenszentek napjára.

A cserepes krizantém, amelynek félgömb alakú bokrán sok ezer, apró virág jelenik meg. Igénytelen, a kisebb fagyokat is átvészelő növény. Ha elég vízhez jut, akkor hetekig díszíti a környezetünket. Ha elvirágzott, ki lehet ültetni a kertbe, napos helyre, agyagos talajba és jól beöntözni.

A krizantém viszonylag könnyen nevelhető növény, rendszeres gondoskodás mellett heteken át folyamatosan virágzik. Fontos, hogy a krizantém elnyílt virágait mindig csípjük le, hogy a helyükön újabbak fejlődhessenek. Ha a növényt megfelelően lett ültetve, akkor később már nem igényel átültetést. A krizantémok idénynövények, hosszú, gazdag virágzásuk befejeztével távolítsuk el őket.

Ha azt szeretnénk, hogy másik évben is gyönyörködhessünk a virágokban, akkor gondoskodnunk kell a növény átteleléséről. Ez már akkor elkezdődött, amikor elültettük. Olyan helyre ültessük, ahol a talaj  jó vízelvezetésű. Ezzel elkerüljük, hogy a lappangó víz a növényt egész évben károsítsa, illetve télen a megfagyott csapadék kárt tegyen benne. Szélvédett helyre kerüljön. Mikor az ősz végi nagyobb fagyok bekövetkeznek, akkor kell a növény szárát a talajhoz képest 8- 10 cm-re levágni, ugyanis innen fog másik évben újrahajtani. Ha tőből vágjuk, akkor nagy esély van rá, hogy ki sem hajt, vagy ha mégis, sokkal kevesebb szár fog növekedni. Ez után már csak annyi dolgunk maradt, hogy betakarjuk mulccsal (fenyőkéreg).

Ha nincs, akkor falevél, vagy szalma is megteszi. Ennek a takarásnak az a lényege, hogy megvédje a növényt a téli meleg áramlatoktól, mely arra sarkallaná a krizantémt, hogy korán kihajtson. Ez pedig jobban károsítaná a növényt, mintha egyszerűen fagyott maradna egész télen át.

(Forrás: edenkert.hu)