Jump to content

Ültessünk fehér here magot a fű közé!

2017. 12. 08. 09:01

A fehér here nagyon jó hatással van a gyepre, mert megköti a talajban nitrogént, ami a legfontosabb tápanyag a fűnek.

A fehér here, mint gazdasági növény van számon tartva Európában, de az utóbbi években a kiskert tulajdonosok is kezdik felfedezni, hiszen a legjobb társ, lehet a gyep számára.

A fehér here szára szinte kúszik, a talajon indáival jól kitölti a gyepet. Jól bírja a taposást és a nyírást is, épp ezért nagyobb legelőkön ahol fontos a fű jó minősége előszeretettel vetik a rétekre legelőkre.

A növényt elég egyszer elvetni, hiszen utána magról minden évben újra szaporodik, kedveli a nyirkos esős kerteket, de szárazabb talajon is megél. A fehérhere magot tavasszal vessük a fűmaggal együtt, 100nm.-re elegendő 50 gr mag, hiszen gyorsan terjed.

Ha úgy látjuk, hogy növény már túlságosan elszaporodott a gyepbe egy gereblyével össze lehet, szedni az indákat vagy csak nyírjuk le a fűvel együtt.

Mivel a fehér here megköti a talajban a nitrogént, ami a legfontosabb tápanyag a fű számára érdemes bekeverni a fűmag mellé, sőt lazítja a talajt és szabályozza a vízháztartását is. Amellett hogy megköti, a talajban a nitrogént még fehér virágával díszíti is a pázsitot.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)