Jump to content

Mit tesznek a skandináv országok a környezetvédelemért?

2017. 12. 13. 02:49

Amikor az Észak-európai országok környezetvédelmi szokásairól beszélünk, lényeges megemlítenünk, hogy a lakosok rendkívül figyelnek a környezet védelmére. A vikingekről híres Dánia vezető szerepet tölt be a szélenergia felhasználásban, azonban nem ez az egyetlen terület ahol az ország kiemelkedően teljesít, hiszen a közlekedési infrastruktúrájuk is egyedülálló. (X)

A legtöbb embernek a skandináviában található országokról az erős gazdasági háttér és a nagy hagyományra visszatekintő biciklis kultúra jut eszébe, hiszen az emberek többsége mindenhova biciklivel közlekedik. Rengeteg lakos nem csak a környezetvédelem miatt tartja  fontosnak a biciklivel való közlekedést, hanem a saját maguk egészsége és a szabadság érzése miatt is. A nagyobb Észak-európai városokban egyre több vállalat óriásplakátokon hirdeti a termékeit miközben a biciklivel való közlekedés fontosságára hívják fel az emberek figyelmét. A cégek szerint az ilyen típusú reklámok segítségével sokkal könnyebben növekedhet a rendszeres bicikli használók száma és tisztább, élhetőbb városok fognak kialakulni szerte a világon.

Egyre több és nagyobb újrahasznosító központokat nyitnak szerte Észak-európában, hiszen ezzel nagy mértékben tudják csökkenteni a környezet szennyezését.

A vizes palacktól kezdve egészen a konzerv dobozokig rengeteg fajta “hulladékot” vissza lehet váltani a nagyobb közértben és a szupermarketekben egyaránt. Minden egyes visszaváltott darabért pár korona jár cserébe ami a környezetvédelmen kívül egy másik kiválló motiváció, hogy miért vigyék vissza az ott élők a megmaradt termékeket. Manapság már szinte az összes skandináv munkahelyen külön gyüjtik az ételmaradékot, a papír szemetet, a műanyag flakonokat és az üditős dobozokat egyaránt, hiszen ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tudják elszállítani a megmaradt hulladékot a vállalatoktól.

2015 óta érvényes egy törvény egész Dánia területén, amely kimondja, hogy egyetlen  elektromos autóra  sem kell adót és parkoló díjat fizetni az ország területén.

Ennek a törvénynek a hatására évről évre egyre több elektomos autót adnak el, ami nagy mértékben segíti a szmog csökkenését az országban.

Dánia környezetvédelmi miniszterelnöke szerint minden ember tud tenni valamit annak érdekében, hogy megóvjuk környezetünket, legyen az, hogy kevesebbet használjuk az autónkat, nem műanyag csomagolású termékeket vásárolunk, hiszen ilyen apró lépésekkel is segítjük a környezet védelmét.

Azon kívül, hogy több éve kivétel nélkül az Észak-európában élő lakosokat tartják a legboldogabb embereknek a világon, a környezetvédelmükre is próbálnak ugyanakkora hangsúlyt fektetni, mint a boldogságukra.

Forrás: Radányi Lili-Trendhim Magyarország

(Forrás: Szerkesztőség)