Jump to content

A virágzó veszély

2017. 12. 16. 11:48

Ha Leander,- Nerium oleander- vásárolunk,vagy kapunk. néhány fontos dolgot nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy gyönyörűen pompázó, egészséges növényben gyönyörködhessünk.Ezekre szeretném felhívni a figyelmet.Minden része fokozottan veszélyes az emberi szervezetre.

Éghajlat igényét tekintve, jól el van a mi éghajlatunkon is.Napos helyet igényel és nagyon sok vizet.Virágzáskor tápoldatozást.Nem fagytűrő,ezért a teleltetését +5 és +10 fok között érdemes megoldani. Mivel ilyenkor lelassul a vegetációja,így öntözést sem nagyon igényel.

Mibe ültessük?

Tavasszal,a fagyok elmúltával ez az örökzöld cserje kiültethető a szabadföldbe,de maradhat cserépbe is. Ha a cserepet választjuk,akkor nézzük meg,hogy nem lógnak-e ki a cserépből gyökerek. Ha igen,akkor itt az ideje az átültetésnek. Válasszunk egy eggyel nagyobb cserepet és egy másikat,mely megóvja majd növényünk gyökérzetét a túlmelegedéstől,illetve,hogy a locsoláskor keletkező többlet víz,ne folyjon szét. A földjét úgy válasszuk meg, mintha citrusfélét ültetnénk. Meghálálja a kissé meszes talaj és  jól megkomposztálódott marhatrágya keverékét.

Hogyan metsszük?

Amikor átültettük a növényt,nézzük meg alaposan a fácskánkat. Itt az ideje az alakítgatásnak,ritkításnak,fiatalításnak. Először az elszáradt részeket vágjuk le. Majd a nézzük meg,mely ágak nőttek túl és gondoljuk végig,milyen alakú fácskát szeretnénk. Az 50 %-t érdemes meghagyni a többit bátran vághatjuk.A maradók korán, a metszettek júliusban onthatják virágukat.Metszés után a a vessző végén lévő rügyek hajtanak ki,ezt az úgynevezett “ csúcsdominancia” okozza.Ha erőteljesebb metszést választunk,akkor a virágzás későbbre tolódik.Virágukra jellemző,hogy lehetnek szimpla,vagy dupla szirmúak.A szirmok,az óramutató járásával megegyező irányban csavarodnak el,így egy kis kerékhez hasonlítanak. Színük a fehértől a rózsaszínen át,egészen a bordóig terjednek.Egy nagy csokorban az ágak végén helyezkednek el,és majd innen nőnek az új hajtások.

Hogyan szaporítsuk?

Ha nyaralásunk,kirándulásunk során találkozunk néhány szép,szemetgyönyörködtető példánnyal,inkább csak csodáljuk meg,fényképezzük le,de ne akarjunk belőle szerezni ágacskát. Sajnos előfordulhat,hogy egy igen beteg növényt viszünk az otthonunkba.Kertészetekből szerezzük be a már “jól nevelt” virágot. Ha mégis rávesszük magunkat a szaporításra,akkor ajánlatos a tavaszi metszésből a még zöld ágacskákat vízbe helyezni. Olyan üvegbe tegyük,amiben a vizet 3 naponta úgy cserélhetjük,hogy azt kivennénk.

Hogyan ápoljuk?

A leander kártevői a levéltetvek és a pajzstetvek.Mospilan, Actara, szerekkel permetezzünk. 2-3 alkalommal ismételjük 4-5 napos eltéréssel, erős fertőzöttség esetén. Takácsatka is előszeretetettel szívogatja a leveleket,melynek következményeként elsárgulnak a levelek és hullani kezdenek.Bármilyen hihetetlen,de sajnos előfordul a “leanderrák” ,amely gyógyíthatatlan betegségnek számít a növénynél,ami a levelek sárgás szélű kidudorodását,torz növekedést eredményez.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)