Jump to content

Őserő egy gazban

2017. 12. 17. 09:30

Sokan csak úgy tekintenek rá, mint egy gaz. A népi gyógyászatban több mint 500 különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését.

A pongyolapitypang - Taraxacum officinale - vagy, ahogyan ismerik, pitypang, gyermekláncfű,, raponc, saláta, sárvirág, tejesfű, törpe sárgacikória, tyúkvirág, vadsaláta különösen makacs és elpusztíthatatlan növény, mivel az aszfalt legkisebb repedéseiből is kinő, akár a legnagyobb nyári hőség ellenére is. Ezt a szívósságot és életerőt adja tovább mindazoknak, akik alkalmazzák, használják.

A  gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű.

A földre fekvő levelei hasadtak, a hasábok fogazottak (kacúros levél). A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyerekjátékokból ered: száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

Amikor leszakítjuk tejszerű nedvet bocsájt ki, amely igen keserű. Ennek a keserű anyagnak  köszönhetjük, hogy képes hatni a májra, a vesére és a hasnyálmirigyre is.

Míg a legtöbb kertészkedő a pitypangot gyomnövénynek tekinti, mások csodanövénynek ismerik el, amely nemcsak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is óvja és védi. A pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, segít reumánál, feloldja a veseköveket, eltünteti a pattanásokat és a krónikus bőrbetegségeket, és általános erősítőszerként alkalmazható bármilyen problémánál.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: Bennük az A- vitamin sok, a D- vitamin mérsékelten van jelen. Ezek mellett tartalmaznak C- vitamint, különféle B- vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

Különösen ismert a pitypang pozitív hatása az összes szervre, amely az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. A pitypang serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.

Akinek a vércukorszintjével vannak problémái vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát vagy szedjen pitypanggyökér-kivonatot, mert a pitypang segít a fennálló egyensúlyhiányt újra harmonizálni.

A pitypanggyökeret általános erősítőszerként alkalmazhatjuk, hogy a szervezetet újra lendületbe hozzuk. A pitypanggyökér erősíti a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet, a lépet, a beleket és a gyomrot, valamint segít a méreganyagokat eltávolítani a szervezetből.

Egy 2012-ben publikált kutatás során azt figyelték meg, hogy üvegedényben a gyermekláncfű-kivonat képes volt öngyilkosságra késztetni a rákos sejteket úgy, hogy közben az egészséges sejtek nem károsodtak.

A gyermekláncfű gyökeréből úgy készítünk teát, hogy a gyökeret lemossuk, vékony hasábokra szeljük és egy éjszakára hagyjuk ázni. Másnap kissé felforraljuk, leszűrjük és néhány perc múlva ihatjuk is. Napi 2-3 csészével érdemes fogyasztani néhány hétig, kúraszerűen.

(Forrás: pixabay.com)