Jump to content

Ha kerti tavat szeretnénk

2017. 12. 18. 01:58

Kertünk leglátványosabb eleme a tó. Minden évszakban más arcát mutatja, ezért pihentető mellette egy kis padon ücsörögni.

Amikor tó építésbe fogunk, át kell gondolni néhány fontos dolgot.

A kert mely részében szeretnénk elhelyezni. Jól megközelíthető legyen. Lombos fák alá ne kerüljön, mert a lehulló levelek iszaposodást okoznak. Így elkerülhető a tavunk gyakori takarítása. Legjobb, ha a reggeli, délelőtti napfény éri, mert a nyári napsütés, mely a tó egész víz felületét érinti, nagyobb a párolgás, hamar felmelegszik a víz és elősegíti az algásodást.

A megfelelő növények kiválasztásánál szempont legyen, hogy ne zsúfoljuk tele a vizünket. Hiszen ezek a növények szaporodnak, terjeszkednek.

Fontos, hogy eldöntsük, lesznek-e halak telepítve a tavunkba. Ebben az esetben, úgy kell kialakítanunk a meder mélységét, hogy legyen egy olyan pont, ahol legalább 1 m mély, így a halak a telet is át tudják vészelni.

Figyelembe kell venni a ház körül élő állatokat is. Cicánk kíváncsisága, kutyánk hűsítés iránti vágya arra készteti őket, hogy bemerészkedjenek a vízbe. Úgy kell kialakítani tehát a tó medrét, hogy az lépcsőzetes legyen. Illetve fegyelmezzük az ebet, ha ez a kutya természetéből fakadóan nehezen megy, akkor bízhatunk abban, hogy a tó többé-kevésbé olyan állapotban marad, amilyennek látni szeretnénk. Esetleg körül keríthetjük.

Ennek az álló víznek szüksége van a folyamatos oxigénre is a biológiai egyensúly megteremtése és fenntartása miatt. Ezért építsünk bele patakot, vízesést, melyek egyben praktikusak és mutatósabbá is teszik tavunkat.

Ezeket a feltételeket szem előtt tartva, fogjunk bele bátran a munkálatokba, mert a látvány majd kárpótol minket.

A kerti tó építésére vonatkozó jogszabályok: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet

(Forrás: hobbikerteszet.hu)