Jump to content

A fogyókúrázók nagy felfedezettje

2017. 12. 25. 02:19

Az archeológusok a cukkini - Cucurbita pepo convar "cocozella” - termesztésének több, mint ötezer éves nyomaira bukkantak Mexikóban és Dél- Amerika északi részén. Amerika meghódítását követő ötven évben a legkülönbözőbb fajták kerültek Európába. A ma használt cukkini nevet feltehetően olasz termesztők adták a növénynek.

A kiskertek ezreiben termelik ezt a sokféleképpen elkészíthető, a korszerű táplálkozás rendjébe kiválóan beilleszthető zöldségfélét.

A növény egylaki. A jellegzetes porzós és a termős virágok egy növényen találhatók. Az egyivarú virágok nagyok, harang alakúak, forrt szirmúak. A nagy, sárga virágok a reggeli órákban nyílnak, és dél körül becsukódnak. A termős virágok rövid kocsányán bébi cukkíni fejlődik. A porzós virágok virágkocsány jellegzetesen hosszabb, karcsúbb.

A virág ehető. A virágokat a hajnali órákban lehet szüretelni, és töltve készítik el. Egyik kedvelt elkészítési módja, hogy belül a közepét kicsípik, csészeleveleket letépkedik, ellenben a zsenge bébi cukkínit meghagyják, és a belsejét megtöltik fűszerezett ricottával. Fehérborral kikevert, sütőporos palacsintatésztába mártva forró olajban sütik ki. Zsenge leveleket is kisütnek ily módon. Utólag sózzák, és kevés citromlét csepegtetnek rá.

A 10-30 cm hosszú kabaktermések héjának színe a sárgától, a világoszöldön át, a sötétzöld árnyalatig változik, de lehet hosszúkás és kerek. Főszezonjuk májustól októberig tart. Jegyezzük meg, hogy a termés tápértékének zöme a puha héjában rejlik. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. A zsenge termés magjai fogyaszthatók, az érettebbek magját inkább távolítsuk el.

A cukkini magokat lehet helyre vetéssel, vagy palántázással vetni, illetve ültetni.

Bármelyik módot is választjuk, a magokat előző 1-2 napban áztassuk be. Ezzel elkerülhetjük, hogy a duzzadó mag a felszín fölé kerüljön. És így a madarak kedvenc csemegéjévé váljon. Másrészt a már duzzadt szemek hamarabb kikelnek.

Sekélyen vessük,1-2 cm talaj kerüljön rá. Fészekbe vessük, vagy ültessük, mert rengeteg csapadékra van szüksége, amely közvetlenül kerül a szerény gyökerekhez. Néhány tő palánta ellátja az egész családot.

Tápanyagban gazdag talajt sok terméssel hálálja meg. Napfényigényes.

Minél gyakrabban szedjük, annál több virágot és újabb termést hoznak.A tökfélék érésének idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is.

Leggyakoribb betegsége a lisztharmat.

Készíthetünk belőle krémlevest, ránthajuk is. Hús helyett fasírt alapanyagként szolgálhat.

Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható. További tápanyagértékei jellemzők a tökfélékre, így elhanyagolható mennyiségű zsiradékot, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz.

(Forrás: panoramio.com)