Jump to content

Hecsedli -a vörös C- vitaminbomba

2017. 12. 29. 09:59

A csipkebogyót  -Rosa canina - , népies nevén hecsedlit már Krisztus előtt is használták, gyógynövényként ismerték. Magyarországon mindenhol megtalálható: domboldalakban, tölgyesekben, legelőkön.

Kertünkben is találhatunk neki egy félreeső helyet, mert szúr, de mikor virágzik finom látványt nyújt, Laza virágaival, ívelő hajtásaival festői látvány. Télen a termések vonzzák a madarakat; nem utolsó sorban pedig családunk számára is könnyen elérhető C-vitamin forrást jelentenek.

Talajra nem igényes, de ha mégis ültetni szeretnénk, akkor némi odafigyeléssel csodaszép lombhullató bokrot nevelhetünk. Az ültetőgödör aljára szórjunk komposzttal elkevert erdei földet, kevés avart. Ültetés után alaposan locsoljuk be és metsszük vissza.

A csipkét napon és félárnyékban egyaránt sikeresen termeszthetjük. Kedveli az enyhén savas, jó vízáteresztő képességű talajokat.

A bokor 1-3 méter magasra fog megnőni. A metszés, amennyiben szükséges, a beteg ágak eltávolítását jelenti. Az alakítás másik fő szempontja a megközelíthetőség. Bizonyos bokorméreten túl a bokor belsejéhez nem fogunk hozzáférni, de ott általában amúgy is ritkásabb lesz a termés.

Az időszámításunk előtti első évszázadban Plinius 32 különféle betegség kezelésére ajánlott rózsából készült szereket.

A virág termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd. Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C- vitamint tartalmaz, amely a citroménak tízszerese, de A-, B-, K- és P- vitamint, vasat, magnéziumot is tartalmaz.Antioxidáns flavonoidjai lassíthatják az öregedési folyamatokat és hatásosak lehetnek a rákbetegség megelőzésében.

Gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban (magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink). Pektin és karotinoid tartalmánál fogva étrendünk fontos kiegészítője.

Használják vértisztításra, menstruációs panaszok, reuma esetén. Gyulladásgátló, enyhe has- és vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, valamint étvágygerjesztő hatása miatt régóta ismert gyógynövény. A csipke bogyója és szirmai egyaránt gyógyhatással rendelkeznek.

Az ayurvédikus gyógyászat a rózsát hűtő és tonizáló hatása miatt alkalmazza.

Szárításra (teakeverékekhez) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. Egyéb célokra (lekvár, szörp vagy bor készítéséhez), illetve friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult egyedek, tehát várjuk meg az első fagyokat. Azonban ne kopaszítsuk le teljesen a bokrot, hagyjunk télére a madaraknak is.

Szárításhoz a terméseket hasítsuk ketté, esetleg daraboljuk apróra, és melegen, a megfelelő szellőztetés biztosítása mellett szárítsuk meg. Légmentesen záró edényben, sötét helyen egy évig is eltarthatjuk.A dércsípte bogyók legfeljebb 1-2 napot várakozhatnak a hűtőszekrényben. Bor, szörp és (hecsedli)lekvár készül belőle.

Csipkebogyótea készítése:

A C-vitamin tartalmának a megőrzése érdekében a csipkebogyót vagy csipkehúst egy óráig áztasd hideg vízben, hogy jól megszívja magát,Ezután éppen csak rottyantsd fel ugyanabban a vízben majd még 4 órán keresztül áztasd tovább, majd szűrd le, de a húsát ne dobd ki, mert még egy főzésre jó lesz!

(Forrás: hobbikerteszet.hu)