Jump to content

Tavaszi munkák a kertben

2018. 01. 23. 08:50

Végre véget ér a hosszan tartó tél! Végre újraéled a természet! Annyi teendő akad a kertben, hogy szinte végeláthatatlan. De van néhány elkerülhetetlen feladat, melyet meg kell tennünk, hogy bő termésre, rendezett udvarral és kerttel várjuk az ültetést és a gyümölcsöket.

Kezdjük előbb a metszéssel. Ilyenkor még a nem indul el az élet a fákban, bokrokban és a szőlőben. Ezt az alkalmat kell kihasználni, ha nem akarjuk, hogy a metszésre várók jövőre már ki se hajtsanak a folyadék veszteség miatt. 2 cm átmérőjű vágási felületet kezeljük le.Lemosó kezelést is ajánlunk, amelyre a legalkalmasabb a paraffinolaj tartalmú készítmények.

Ilyenkor nyílik alkalom a fán maradt gyümölcsmúmiák eltávolítására is. Ha nem tesszük, akkor  az elsődleges fertőzési forrásait a betegségeknek hagyjuk a fán. Metszéssel nem csak az elhalt ágakat távolítjuk el, hanem szellősebbé tesszük azt és fiatalítást is végzünk egyben.

Megelőző tevékenységet a konyhakertben is végezhetünk. Az egyik ilyen tennivaló az előző évi fertőzött növényi részek megsemmisítése utáni talajforgatás és talajlazítást követő Trifender-es kezelés elvégzése. Ezzel az antagonista gombákat tartalmazó mikrobiológiai termésnövelővel nagymértékben csökkenthetjük a talajban áttelelő kórokozó gombák mennyiségét. Erre azért is van nagy szükség idén, mert a tavalyi csapadékos, párás év nagyon kedvezett a különböző gombák tenyészésének, úgy mint, a paradicsom- és burgonyavészt okozó Phytophtora-nak, valamint a Sclerotinia-nak, Rhizoctonia-nak stb. Amennyiben Trifenderrel kezeljük a talajt segítjük az ott zajló cellulózbontást, későbbiekben pedig a vetemény erőteljesebb fog fejlődni, gyökeresedni. A készítményt maximum 1 %-os töménységű permetként a talajra kell locsolni, majd pedig sekélyen bemunkálni, amit végezhetünk akár gereblyével is.

Amennyiben facsemetét is szeretnénk ültetni, ajánlatos annak gyökerét is ebbe az oldatba mártani. Segíti a gyökeresedést és erőteljes, ellenálló növényeket eredményez.

Ezen kezelések elvégzésével nagymértékben lecsökkenthetjük a későbbi kórokozók és kártevők számát, azok kártételét.

A gyepes területeken először gereblyézzük össze az őszi faleveleket, majd végezzük el a gyeplazítást. A gyeplazítás lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttassuk. Ez igen látványos fejlődést és szép gyepet eredményez két- három hét alatt.

A tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg. A gyepen kívül lássuk el a gyümölcstermő- és dísznövényeinket is hosszú hatástartamú műtrágyával vagy tápoldattal. A műtrágyázásnál figyeljünk, hogy az adott növényekhez a megfelelő összetételű műtrágyát válasszuk és az adagolásnál feltétlenül kövessük a gyártó utasításait.

Amennyiben öntözőrendszert szeretnénk telepíteni a kertünkben, azt is ebben az időszakban érdemes megtenni.

Tavasszal kezdhetjük el megvalósítani a télen megálmodott kertátalakítást vagy teljesen új kert építését. Ha jól terveztünk, akkor kertünk arányos, átlátható, könnyen gondozható, letisztult formában újul meg.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)