Jump to content

Egy kis tavaszi nagytakarítás

2018. 02. 11. 08:56

Még csak nem olyan régen fedeztük fel a medvehagymát. Máris elég sok mindent tudunk róla, gyógyhatásairól. Üde lombos erdőink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma - Allium ursinum -, népies nevén kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás.  Ma már kertünkben is termeszthetjük.

Fehér, megnyúlt buzogány alakú (kb 45 mm hosszú és 5 mm vastag) hagymájából két tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra növő tőlevelet hoz. A medvehagyma levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április- májusban nyílnak. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi.

A medvehagyma évelő növény. Leginkább a nedves, árnyas erdőkben, de árnyékos kiskertekben is jól érzi magát!

Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak.

Mikor elérkezik a virágzási idő, már nem szedhető.

Hazánkban főleg a gyertyán, tölgy vagy bükk erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak.

Ha leszedés előtt a leveleket a kezünkkel összedörzsöljük és az erős fokhagyma illatot áraszt, jó növényt választottunk. Gyűjtéskor ne tépjük ki gyökeresen a növényt, és lehetőleg ne szedjünk le róla minden levelet, hiszen pár éve a hóvirágot is ezért kellett a védett növények listájára tenni, mert az emberek a hagymával együtt szó szerint kitépték a növényt a földből.

A leveleket begyűjtés után otthon jó alaposan mossuk át, majd nyersen vagy salátába téve fogyasszuk.

Otthoni termesztésre a töveket a kert árnyékos védett részébe ültessük, ahol a föld humuszos és tápanyagban gazdag. A gyöktörzset vagy töveket ültethetjük a szabadföldbe, de akár egy nagyobb cserép, vagy edény is alkalmas a termesztésére. A hagymát, amely tulajdonképp egy gyökértörzs darab, késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el kertünkben, 5 cm mélyen és egymástól kb. 20 cm távolságra.

Ültetés után a nyári melegben érdemes rendszeres öntözni a hagymákat, nehogy tavaszi kiszáradjanak. A növény tavasszal fejlődésnek indul, majd a második évtől elkezd szaporodni, hagymákkal, és a virágzás végén elszórt magvakkal.

Ha úgy látjuk, hogy már kinőtte a kertünket, egyszerűen ássunk ki egy részt belőle és ajándékozzuk oda.

A medvehagyma rendkívül egészséges, mert sok benne a C-vitamin, a magnézium, a vas, gyógyhatásai között pedig szerepel a vértisztítás, a vesetisztítás, és csökkenti a magas vérnyomást.

Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)