Jump to content

Védekezzünk a muskátli kártevői ellen

2018. 02. 16. 02:02

Amikor a muskátlik kártevőiről beszélünk, akkor általában négyet említhetünk meg: levéltetvek, lepkék hernyói, atkák és az amerikai lepkekabóca.

Levéltetvek


levéltetvek fiatal leveleken és hajtásokorv telepszenek meg, nagy kolóniákban szívogatják a növény nedvét. A szívások helyén torzulnak a hajtások, a fiatal, fejlődő levelek. Ürülékük sok cukrot tartalmaz, amelyben fekete gomba, a korompenész telepszik meg. Ha fellépnek, rendszeresen védekezzünk ellenük növényvédő szeres permetezéssel. Biopermetlevet is készíthetünk csalángyökérből, bár hatása nem egyértelmű.

Lepkék hernyói


gamma bagolylepke (Autographa gamma) hernyója a fiatal leveleket rágja meg, a szélén vagy a levéllemezben szabálytalan formájú lyukakat hagyva. A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) viszonylag új károsító, ennek a hernyója a még zárt bimbót fogyasztja belülről. Védekezésre felszívódó növényvédő szerekkel van lehetőség.

Atkák


muskátlit leggyakrabban a kétfoltos takácsatkák (Tetranychus urticae) károsítják, amelyek a levél fonákján telepszenek meg. A nyolclábú, apró állatkák pókhálószerű szövedéket szőnek, ami a molyhos állómuskátlin alig vehető észre. A szívások nyomán a levél sárgul, megbarnul, majd lehullik. Különösen száraz, meleg időben szaporodnak el tömegesen. Atkairtó szerekkel védekezhetünk ellenük.

Amerikai lepkekabóca


Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) az utóbbi néhány évben jelent meg Magyarországon. Az állat 2-3 mm hosszú, hófehér. A levéltetvekhez hasonlóan tömegesen lepi el a hajtásokat és a fiatal leveleket. Kártétele a levéltetvekéhez hasonló. A védekezés viszont sokkal nehezebb, mert az állat testét vastag fehér viaszréteg fedi. Ezt a viaszréteget a hajtásokra is fölviszi, amitől a hajtás is fehér bevonatot kap, ezt a bevonatot a károsítok elpusztítása után is csak mechanikus úton (lemosással) lehet eltávolítani.

(Forrás: edenkert.hu)