Jump to content

A lángvörös zöld kerítés

2018. 02. 27. 03:41

A sövénynövények olyan dísznövények, amelyek  melyek jól viselik egymás közelségét és tömören, vonalba ültetve nyírás nélkül is szép, kompakt falat alkotnak, erre habitusuk is alkalmassá teszi őket. Nyírott sövény kialakításához használható fajok, fajták is itt szerepelnek, ezek kiválóan bírják a rendszeres nyesést, formázást, így velük precízen beállítható a „zöld kerítés"magassága és szélessége.

A kerti korallberkenye -Photinia x fraseri ’Red Robin - egy, a délkelet- ázsiai korallberkenye fajok keresztezésével létrehozott örökzöld cserje, melyet világszerte előszeretettel ültetnek a tradicionálisabb sövénynövények kiváltására. A kerti korallberkenye igazi szépségét a tavasz folyamán nyeri el, amikor is megjelennek rajta az új, lángcsóvára emlékeztető levelek, amelyek kezdetben élénkpiros vagy bronzos árnyalatúak. Noha leveleinek különleges színhatása csak 3-4 hétig tart fényes zöld, bőrszerű lombozata önmagában is mutatós szín télen és nyáron.

Nálunk gyakran ültetik alakfának, szoliter- és sövénynövénynek. Növekedési erélye viszonylag gyorsnak nevezhető a Red Robin fajta 30-50 centimétert is nőhet évente. Végleges magassága a 300-350 centimétert is elérheti.

Ezért egyre népszerűbb hazánkban is. Sok helyen az unott tujasövényt is ezzel a fajta lomblevelű örökzölddel váltják ki, gyakran vegyítve más fajta korallberkenyével vagy más fajta lomblevelű örökzölddel, mint például babérmeggyel.

Az ültetést követő első évben figyeljünk a fagyvédelemre, az új hajtások gyakran elfagyhatnak, de tavasszal ezeket eltávolítva hamar kinövi a növény a veszteséget. Fagyzugos helyet jobb elkerülni, napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Tápanyag dús talajban kifejezetten jól fejlődik, fontos a rendszeres öntözés, de a pangó vizet nem bírja. Talajigénye átlagos.

Olyan kertbe ajánlott ültetni, ahol a színek egyhangúak vagy túl sok a nagy felületen végig futó azonos szín. Ilyen például a ház és a kerítés fala. Továbbá, ahol esetleg van hely szoliter növény ültetésére, önmagában is impozáns jelenség egy zöld falakkal körülvett kertben. Ültetés előtt javasolt szakember véleményét kikérni, fontos figyelembe venni a tájolást, valamint a növény habitusának fejlődését a későbbi években.

Közel 40-50 fajtája ismeretes. Közülük két legkedveltebbet mutatnék be.

Cracklin ‘Red Parred’- Habitusát tekintve kompaktabb, dúsabb és vörösebb a levele. Magasságát tekintve lassan haladja meg a 2 métert, ezért tökéletes sövény telepítésére Tavasszal a fiatal hajtások érett meggyszínéhez hasonlítanak. Napon és félárnyékban is egyaránt jól fejlődik. Talajigénye átlagosnak mondható, de a tápdús laza szerkezetű talajon egészségesen fejlődik.

Pink Marble ‘ Cassini’ - Közepes növekedésű (125-150 cm) lomblevelű örökzöld. Fiatal levél hajtásai zöldes vöröses árnyalatúak szélükön rózsaszínes árnyalattal. Az évszakok váltakozásával a levelek sötét zöldes fehér árnyalatot vesznek fel és a levelek széle elfehéredik. Kiválóan alkalmas alacsony sövénynek nevelve (100-150 cm), rendszeres metszés mellett az ifjú hajtások rózsaszínes sötét zöld árnyalatban ragyognak. A ‘Pink Marble’ fajta kevésbé élénk színű a közismert ’Red Robin’ fajtánál, ezért kis kertben, előkertben igen dekoratív, valamint dézsás növényként is jól mutat.

(Forrás: gyalikerteszet.hu)