Jump to content

Repkény, azaz a borostyán

2018. 03. 10. 03:58

Ősidők óta ismeretes ez a kúszó, örökzöld növény. Az ókori Rómában ebből a növényből készült koszorúkat viseltek a fejükön a férfiak. Élelmes növény és igazi túlélő.

A borostyán - Hedera helix - a régi gyógyászatban is fontos szerepet kapott. Belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használják. Külsőleg használják égési sebek, bőrkeményedés, cellulitis, gyulladások, idegfájdalmak, parazitás betegségek, fekélyek, reumatikus panaszok és visszérgyulladás esetén.

Ma leginkább légúti megbetegedések, krónikus bronchitiszek esetén használatos növény. Angol borostyán  szaponinokat tartalmaz ,amelyek köptetó hatásúak ,és oldják a hörgők görcsét. A borostyánlevél extraktumot segít növelni oxigénellátást  a tüdőben, és  hatásos gyulladáscsökkentő bronchiális állapotok, például asztma ,és hörghurut esetén. Kivonata vírusellenes ,gombaölő ,féreghajtó, és erős antioxidáns hatással rendelkezik. A népi gyógyászat mint borogatószert használja nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre,főzetét mint természetes kezelést rüh, tetvek és leégés esetén.

Törzse a talajon kúszó, elágazó, legyökerező, vagy valamilyen támasztékra felkúszó. Az idősebb példányok léggyökerekkel sűrűn borítottak, a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat nevelnek, ezeken fejlődnek virágai és termései. A borostyán elélhet akár 200–300 évig, de találtak 450 éves egyedeket is.

Bőrnemű, örökzöld levelei szórtan átellenesek, szíves vállúak és tenyeresen 3-5 karéjra tagolódnak.   Leveleinek színe, alakja és mérete változatos, buja lombfejlődés jellemzi. A fiatal levelek csillagszőrösek, később kopaszodók, színi oldalukon fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöldek, a fonákon fakó zöldek. A nemzetségre jellemző az eltérőlevelűség (Heterofilia), a jelenséggel nem csak különböző fajták esetében találkozunk, hanem az egyedfejlődés különböző szakaszaiban is.

A borostyán csak akkor virágzik, ha a magasban elegendő napfényt kap. A hajtások végén virágzó szárakon sűrűn helyezkednek el a levelek és az oldalhajtások. A borostyán általában ősszel virágzik, zöldes- fehér vagy sárga virágai ernyőben állnak.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek, az ember számára nem fogyasztható, de a madarak kedvenc téli tápláléka. Az érett bogyók fekete vagy sötétbíbor színűek, borsószem nagyságúak, és 2-5 magot érlelnek.

Az időskorú, virágzó és terméseket nevelő alakokat bokorborostyánként, törzsnevelés után faborostyánként kiültetik. Szívesen használja a koszorúkötészet, csokorkötészet, mutatós asztaldísz.

Teához: 1 púpozott teáskanálnyit 1/4 liter vízzel leforrázva 10 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor

Borogatáshoz: friss, zúzott borostyánlevélból és lenmagból 1:3arányban pépet készítünk

A gyógytea alkalmazása gyermeknél nem ajánlott ,mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt hányást,  hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott, mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat. A levél maga allergiás reakciókat okozhat. Túladagolása gyomorbántalmakat, lázat, arcbénulást vagy koordinációs zavart okozhat!

(Forrás: kertlap.hu)