Jump to content

A bátorság avokádót is teremhet

2018. 08. 06. 10:49

Az avokádó, hívják még aligátorkörtének is,ősi haszonnövény, amelyet Közép- Amerika indiánjai évezredek óta termesztenek. A nagyon tápláló, proteinben és olajban gazdag terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A termések betakarítás után 1-2 heti tárolást igényelnek, míg a héj a gyenge nyomásnak enged.

Fogyasztáskor a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig eltávolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt egy pikáns étel (guacamole), amely a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készül, hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják. Délkelet-Ázsiában és Hawaiin a terméshúst megcukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrém és tejes italok készülnek belőle. A felvágott termés húsa gyorsan csúnya, feketésbarna befuttatásúvá válik, de ez értékét nem csökkenti, citromlevet kell rá csepegtetni. Az avokádó csekély cukortartalma miatt mint tápláló termés cukorbetegek számára is értékes.

Mivel a magja olyan óriási, hogy szinte felkínálja magát- “ ültess el! “. Bár már kevésbé egzotikus, mint régen, az avokádónak mégis megvan az a csodás és impozáns tulajdonsága, hogy elegendő időt hagyva neki valódi avokádó csemetévé fejlődik. És ha elég türelmes vagy, a kis magonc figyelemreméltó növénnyé nőhet a lakásban is. Igaz, valószínűleg sosem fog gyümölcsöt hozni (hacsak nem várunk rá tíz évet), de ha mégis, a magonc gyümölcse nem valószínű, hogy hasonlítani fog az eredetihez. De addig még sok idő van.

S mi meg is próbálkozunk vele, mert kíváncsiak vagyunk, hogyan is néz ki a valóságban ez a különleges termést hozó növény. Tegyük a magot egy jó vízáteresztő képességű talajba, világos, napos helyre, és locsoljuk minden nap. Láss csodát, néhány héten belül megjelenik a növényke első jele. Innentől már csak azt kell adni, amire szüksége van egész élete folyamán, fényt, meleget és sok vizet,(de nem pocsolyát, mert akkor elpusztul) illetve sok tápoldatot.

A lakásban leginkább csak a fiatal növények tarthatóak. Ha azt szeretnéd, hogy teremjen és fa formája legyen, odakinn kell elhelyezned (de az is lehet, hogy melegebb éghajlatra kell költöznöd).

Tápoldatozzuk a növényt háromhavonta egy kis mennyiségű, vízben oldódó tápoldattal. Ez elősegíti a növény fejlődését és biztosítja, hogy a levelek szép egészséges, sötétzöld színűek legyenek.

Ne feledjük, hogy az avokádó termése fáról származik, így tulajdonképpen mi magunk is fát nevelünk, jóllehet, eltart egy ideig, amíg a növény eléri egy fa magasságát.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)