Jump to content

Építsünk sziklakertet - 1.rész

2018. 08. 19. 09:52

De hogyan? Nem annyira bonyolult, mint inkább férfi erőre van szükség. Ha van elképzelésünk, ha már tudjuk hová és mekkorát szeretnénk, akkor most ajánlok figyelmetekbe néhány jó tanácsot, amelyek kötelező érvényűek, érdemes szem előtt tartani.

A cél a sziklakert építésénél, hogy létrehozzunk egy természetes hegyi lejtőt a saját udvarunkban. Egy sziklakert több, mint egy rendszertelen kőhalom. A sziklakert építése tervezést igényel, mely áll a sziklák kiválasztásából, és a kövek gondos elhelyezéséből, a növények összeválogatásából, és a legfontosabb a hely, ahová építeni akarjuk.

Egy sziklakertnek jó vízelvezetésre van szüksége. Körülbelül 15 cm mélyen a talajt célszerű kiásni, és 8-12 cm mélyen feltölteni kavicstörmelékkel. Ebbe a kavicságyba ültessük be a sziklákat, köveket. Miközben építjük a halmot, a köveket mindig úgy rendezzük, hogy a lapos, legszélesebb  felük kerüljön alulra, és durván 2/3 ültessük be a lejtőbe. Vagyis a maradék 1/3 rész látszódjon ki. a kövekből. Törekedjünk a természetes hatás kialakítására.

Bárhová építhetjük kertünkben, ahová szeretnénk, de a virágok szempontjából a legjobb egy délkelet felé néző rész. Nem baj, ha nem lejtő, mert mi magunk is megépíthetjük lejtősre a sziklakertünket. Ha lejtős a kertünk és épp az a célunk, hogy lapos területet nyerjünk, akkor építsünk egy kerek, emelt ágyat.

Ha többféle sziklatípust találtunk, akkor egységesen osszuk el a területünkön a harmónia érdekében, de jobb, ha inkább egy kőzettípusnál maradunk. Az építéshez nagyon jó a homokkő, a mészkő és a gránit. Először a nagyobb sziklatömböket rakjuk be a helyükre. Ha egy kő a szállítás vagy a sziklakert építés során megsérül, akkor sincs nagy baj. Készítsünk egy vizes alapú fazekasagyag és joghurt keveréket, és kenjük be vele a repedéseket. (Tegyünk három rész agyagot egy rész joghurthoz és keverjük addig, míg fogkrém állagú nem lesz. Vigyük fel az anyagot a sziklákra. A joghurt olyan enzimeket tartalmaz, melyek serkentik a zuzmók, és mohák megtelepedését, növekedését a sziklakertünkben.) A lapos kövek eső idején segítenek a csapadékvíz elvezetésében a lejtős területeken. A szélesebb, nagyobb darabok pedig használhatóak ülőfelületként a kertben. Ha egy csoportba három vagy négy sziklát helyezünk el, akkor úgy tűnik, mintha egy nagy sziklát helyeztünk volna el.

A legjobb idő, hogy sziklakertet építsünk, ősszel van. A növények betelepítési ideje tavasszal történjen. A tél folyamán a föld leülepszik, tavasszal az esetleges gyomtalanítást megismételhetjük, ha szükséges, még tudunk módosítani, változtatni a kövek elhelyezésén.

Ne felejtsük, hogy bármit is ültetünk bele, változó éghajlatunk miatt, célszerű néhányszor meglocsolni kis sziklára épült kertünket.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)