Jump to content

Építsünk sziklakertet - 2.rész

2018. 08. 22. 09:57

Most már készen áll a sziklával megtűzdelt kert.  A megfelelő tájolást is figyelembe vettük. Elképzelésünket is folyamatosan változtattuk, miközben dolgoztunk. Ideje beleültetni most már a sziklakerti növényeket, hogy elnyerje végső formáját.

Általában évelőket, örökzöldeket, pozsgásokat ültetünk a kövek repedéseibe és a kövek közötti földdel ellátott részekbe. Egyik ilyen kedvelt növény a varjúháj félék bármelyike. A Borsos varjúháj alacsony, tömött párnát képező talajtakaró, mely rendkívül szárazságtűrő, így ideális déli fekvésű sziklakertbe. Aranysárga virágai hosszan díszlenek napon és félárnyékban is.

Virágzási idő: június- augusztus. Növénymagasság: 15-20 cm.

Az Olasz harangvirágot búzavirágék kis virágaiért kedvelik, melyek tömött párnát képeznek. Lombja télen is zöld. Vonzó virágdísz falakra és sziklakertbe is. Napra, félárnyékba.

Virágzási idő: június- augusztus.Növénymagasság: 15 cm.

A Homokhúr fehér virágaival hódító évelő. Párnás növekedésű, napos fekvést kíván. Virágágyba, sziklakertbe, rézsűre ültessük.

Virágzási idő: május- július Növénymagasság: 10-20cm

Ültethetünk bele fűszernövényeket, mert azok kedvelik a napsütést és a csapadékhiányt is elviselik. Rozmaringot, kakukkfüvet, citromfüvet, levendulát.

A kövirózsa alap a sziklakertünkben, de ültethetünk törpe tűlevelűeket is, ezzel látványosabbá, természetessé téve azt. A fűfélék, mint például a Kék csenkesz.

Népszerűségét kék lombozatának köszönheti, mely a gyapjas tisztesfű, nyuszifül ezüstös lombozatát jól kiegészíti, és közelében nagyszerűen mutat. Mindezek mellett, a hegyes szúrós kinézete kontrasztban áll a nyuszifül sima leveleivel. A kék deres csenkesz leginkább egy kék gombostűvel teletűzdelt tűpárnához hasonlít. Akárcsak a japán díszfüvet, kora tavasszal vágjuk vissza. Pár évente osszuk szét, hogy a növény megfiatalodjon.

A cukorsüveg fenyő az egyik legnépszerűbb törpe tűlevelű. A  kifejlett példányok magassága legfeljebb a másfél--két métert éri el. Napos, de legfeljebb félárnyékos területre ültessük, és vegyük figyelembe, hogy a semleges, vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Ne telepítsük túlságosan zárt sarkakba, szüksége van ugyanis a folyamatos légmozgásra, hogy ne maradjon nyirkosan a sűrű ágrendszerű növény. Rendszeres öntözéssel, helyes ültetéssel, és egy kis szerencsével csinos, dús ágrendszerű, tömött megjelenésű törpefenyőnk lehet.

Persze számtalan növénnyel népesíthetjük be a sziklakertünket, ezek csupán ötletek voltak. Azért amikor ültetünk, tudnunk kell mekkorára növekszik, mekkora teret foglal majd el a kifejlett növény. És persze időnként kézzel gyomlálni is kell, ne hagyjuk felgazosodni.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)