Jump to content

A királyian illatozó

2018. 09. 03. 10:13

A hagyományokat híven őrző falvakban a lányok és a fiatal asszonyok (a menyecskék) ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így indultak szép, suhogóra keményített öltözékükben, fonatba fűzött, hosszú hajukkal a templomba.

Az egykori, falusi parasztkertekből soha sem hiányozhatott egy csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom - Occimum basilicum L. -. Mivel nevelése nem igényel semmilyen furfangot, bárki, akár egy cserépben is nevelheti ezt az illatozó növényt. Egyetlen palánta is képes ellátni leveleivel a konyhánkat.

Egynyári növény, melyet magról vetünk és palántázzuk  helyreültetéssel.

Az apró magokat tavasszal melegágyban, vagy bent a lakásban erre alkalmas palántázó műanyag cserepecskékbe vetjük. Hagyjuk, hogy kis növényke sarjadjon belőle, S mikor elmúlnak az éjszakai fagyok, május közepe, - vége táján, szabadföldbe ültetjük egyesével.

Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek.

Karószerű főgyökere számos oldalgyökérre ágazik. Nem hatol mélyre, de dús elágazódásával viszonylag nagy talajréteget sző át. Mereven felálló. 40–60 cm hosszú szára a gyökérnyaktól sok oldalhajtásra ágazik el. Szára négyszögletes. Hossza, a levél alakja és színe alapján számos változatát különböztetik meg. Szárvégi, laza álfüzér virágzatának egy-egy örvében 6–8 virág nő. A két termőlevél összenövéséből keletkezett felső állású termőből 4 fekete makkocskatermés jön létre.

A bazsalikomnak több fajtája ismert. A Mediterrán fajtát édes bazsalikomként ismerjük. Levele világoszöld, eltérően az ázsiai bazsalikomtól, melynek szára nagy és szőrös, hajtásain rózsaszín virágok nőnek, ezeknek csészelevelei vörösek. A citrombazsalikom a citromra emlékeztető ízéről kapta a nevét. Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak.

A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotént, A- vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Az A- vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A- vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.

A K- vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.

Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

A levele gazdag vasforrás. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül számottevőnek mondható mennyiségben rejlik benne mangán és magnéziumot, kalciumot, sőt cinket is tartalmaz.

(Forrás: indexvas.hu | kép: pixabay.com)