Jump to content

Nem minden hulladék szemét - 2.rész

2018. 09. 15. 09:45

Már tudjuk, mit kell csinálni, és azt is, hogy mit nem, ha jó komposztot szeretnénk. Itt az ideje, hogy meg is valósítsuk. Fogjunk hozzá bátran,mert a természet segítségünkre lesz.

A komposzt sötétbarna színű, földhöz erősen hasonlító anyag, mely hulladékból jön létre, elsősorban mikroorganizmusok tevékenysége által. A komposzt igen régóta használt természetes talajjavító, melynek hatalmas előnye, hogy otthon, házilag is előállítható.

A komposztra igen nagy szüksége van a termőtalajnak, nagyságtól függetlenül.  A komposzt minden esetben megteszi hatását, a tápanyagokat és a nyomelemeket visszajuttatja a talajba. A tápanyagban gazdag talaj ellenállóbbá teszi a növényeket, valamint javítja a talaj vízháztartását, ami különösen homokos talaj esetében nagyszerű, hiszen nem hagyja a nedvességet elszivárogni, hanem segít azt megkötni, hogy a növények hasznára legyen.

Első lépésként jó alaposan gondoljuk át, hogy pontosan hol legyen a komposztáló helye kertünkben. Ez azért is fontos, mert a komposztáló nem épp egy szép látvány, viszont mivel a hulladék folyamatosan keletkezik, jó, ha könnyen meg tudjuk majd közelíteni. Helyezzük a komposztálót a kert végébe, és készítsünk hozzá egy járólapokkal, vagy kövekkel kirakott kis utat, amely révén könnyen meg tudjuk majd közelíteni.

A szerves hulladékkal is pontosan ugyanez a helyzet, hiszen ezekből lehet az értékes komposztot elkészíteni komposztálás révén.

Érdemes átgondolni, hogy a háztartási hulladék, valamint a ház körül létrejövő zöldhulladék együttesének mintegy harmada olyan szerves anyag, mely felhasználható komposztáláshoz.

Mivel a komposztot néha át kell forgatni, amelyhez gyakran talicskára, és egyéb kerti eszközökre lesz szükségünk, fontos hogy elég helyet hagyjunk mellette, a legjobb, ha két halomnak is hagyunk területet, az egyik a friss hulladék helye, míg a másik a már érésben levő komposzt halom területe.

A komposztot soha ne napos helyre tegyük a kertünkbe, mert nyáron napok alatt kiszárad, és leállnak az érési folyamatok. A komposzt számára, mind az erős tűző napsütés, mind az állandó nedvesség és csapadék káros hatással lehet, így ha olyan vidéken, vagy területen élünk, ahol gyakran esik az eső, biztosítunk egy könnyű védelmet, így megakadályozzuk, hogy a komposzt szétázzon.

A komposztálásra szolgáló edényt, megépíthetjük mi magunk fából, de ma már több nagyobb kertészeti áruházban vásárolhatunk készen komposztáló edényt. Bármilyen anyagból is választjuk ki a számunkra ideális tárolót, minimum 1 köbméter legyen a térfogata, ugyanis ennyi kell ahhoz, hogy a komposzt be tudjon melegedni. Készíthetünk, vagy vásárolhatunk fából készült tárolót, amelyeknek az előnye, hogy természetes hatást ad kertünknek, hátránya viszont, hogy az időjárás és a bennük zajló folyamatok miatt idővel a fa is korhadni kezd.

A komposzttal ellátott talaj sokkal jobb minőségű növényeket biztosít a felhasználó számára, mindezt teljesen természetes úton, nincs szükség műtrágyára, sem szintetikus növényvédő szerekre, ezáltal az ember életmódja is sokkal természetesebb lesz, hiszen nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra.

(Forrás: kertvarazsmagazin.hu | kép: pixabay.com)