Jump to content

Így lesz az unalmas balkonból fűszerknövényes - mit ültess?

2019. 03. 26. 07:05

A fűszernövények ízletesek, és jól mutatnak az ablakban. Szerencsénkre a városi életstílus sem visel meg őket, így az ablakpárkányon és az erkélyen is jól elvannak. De melyiket érdemes a tavaszi konyhakertbe ültetni?

Most kezdesz bele a palántázás és konyhakert kreálás világába? Olvasd el ezt a cikkünk, és legyél te a balkonláda kertek királya! Addig is, lássuk mely fűszernövények a legnépszerűbbek, és legkönnyebben kezelhetőek.

Zsálya

Jól néz ki, és viszonylag jól bírja a kiképzést. A homokos talajt kedveli, és a sok napsütést, viszont locsolni csak mérsékelten kell. Illata és jellegzetes kinézete miatt feldobja az erkélyt és a balkonládát, íze pedig különleges aromát ad a húsoknak.

Oregánó

Az oragánó a fentiekhez hasonlóan szintén a meleget és a sok napfényt kedveli. A sziklakertben is megterem, így ez is strapabíró növény. Ha magról neveljük, akkor azokat 1 centiméter mélyre kell ültetni, és sok földet rátömöríteni. Érdemes az első évben gyakran öntözni, és bőven ellátni tápanyaggal.

Egyébként jól bírja a hőt és a szárazságot, íze pedig kárpótolja az embert mindenért, ugyanis a házi oregánó ízét össze sem lehet hasonlítani a boltival, annyival pikánsabb.

Bazsalikom

Szintén dekoratív, és még jó illata is van. A szár hossza, a levél alakja és színe alapján számos változatát különböztetik meg – a legtöbb helyen a kis, zöld levelű változatát termesztik. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Gyógynövényként sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

Lehetőleg kora tavasszal kell elültetni a magokat, nedves gazdag talajban kb. 3-4 centi mélyen. Állandó napfényt biztosítani neki, mert extra módon fényigényes. Benti termesztéskor 5-7 naponta kell alaposan megöntözni.

Kakukkfű

Úgy tartják, hogy a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot.

A kakukkfű intenzív illatú és aromájú, főképp a hússal, hallal és krumplival készült ételekhez ajánlatos. Felhasználhatjuk levesekbe, sültek mellé, salátába keverve. Erőteljes ízhatása miatt keveset adjunk az ételhez.

A homokos, laza talajt kedveli, de nem igény sok vizet, ahogy napfényt sem. A félárnyékos területeket kedveli. Gyorsan növekedik, és a friss hajtásokat rendszeresen kell szüretelni.

Snidling

Ismertebb nevén a metélőhagyma mindenhez kiváló. Szendvicsbe, húsokra, salátákba, egyszóval bárhova szórhatjuk, mert jellegzetes íze minden ételt még finomabbá tesz. Virágföldbe is megterem, jól tűri a napot, de a félárnyék a kedvence.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)