Jump to content

Kanakambaram

2017. 10. 03. 07:24

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) Indiában és Sri Lankán honos félcserje. A rovarok előszeretettel látogatják. Kedvelt dísznövény. Dél- Indiában Kanakambaram néven ismert, és a virágpiacon kosárszám kaphatók virágai, amelyekből virágfüzér, girland, hajdísz készül minden mennyiségben, minden eseményre. A füzérek illatosak maradnak megszárítva is. Bár ez fajtától függ.

Ma már nálunk is egyre divatosabb szobanövény, amely minden nagyobb kertészeti árudában megtalálható. Világos helyen tartsuk, de ne tűző napon. Ültessük jó minőségű, trópusi növényeknek való, A típusú virágföldbe. Talaját mindig tartsuk nedvesen, sose hagyjuk kiszáradni, de ne is iszapojuk szét. Miután a párás környezetet szereti, leveleit vízzel permetezzük. Nyáron is elég havonta tápoldatozni komplex virágtáppal.

Sötétzöld levelű mutatós félcserje, már igen fiatal korától virágzik (pár hónapos palánta). Virágai lehetnek fehérek, sárgák, narancssárgák és a zöld füzérvirágzat tetején díszlenek.

Az elnyílt virágokat távolítsuk el, és hogy szép bokrossá fejlődjön, érdemes a hajtások csúcsait visszacsipkedni.

A virágfüzérek alulról fölfelé nyílnak, így viszonylag hosszan tart egy virág kivirágzása.

A tölcséres krosszandra legyező formájú, tölcséres virága többnyire narancssárga színű, bár létezik már lazacszínű és sárga is.

A növény ovális, hullámos szélű, lándzsás levelei zöldek, fényesek és még akkor is dekoratív, ha éppen nem virágzik.

Lassan nő, magassága nem nagyon haladja meg a 70.90 cm-t. Szaporítása hajtásdugvánnyal történik,

Mivel nem fagytűrő, ezért télen is biztosítani kell számára a minimum 13 fokot. Ha megfelelően gondozzuk és tápláljuk, akkor télen és nyáron is csodálatos dísze lesz lakásunknak, kertünknek. Tavasszal a virágzás kezdetén, májustól kint tarthatjuk a szabadban, de csak világos helyen, a nap ne süsse.

Teleltetése viszonylag egyszerű. Ősszel az öntözést fogjuk vissza, de csak annyira, hogy a földje ki ne száradjon. Viszont meleg fűtött szobában figyeljünk oda a párásításra, amit a levelek permetezésével és a cserepe kavicsos tálcára állításával érhetünk el. A tálcát mindig töltsük föl vízzel, de úgy, hogy a cserép alja ne érjen bele. Vagy a tálcába tegyünk agyaggranulátumot, esetleg kavicsokat és ezt tartsuk mindig vizesen, hogy elegendő párához jusson. Évente kétszer tavasszal és ősszel akár vissza is vághatjuk a hajtásokat, így pl. tavasszal megelőzhetjük, hogy az első hajtások felnyúljanak.

Az alapfajt az indiai népgyógyászat régóta használja. Különösen sebgyógyító, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása jelentős, mindezeket levél- és virágkivonatokkal végzett tudományos kutatások is alátámasztják. A kutatók a szintetikus antibiotikumok kiváltására javasolják. Hatóanyagai: flavonoidok, szaponinok, terpenoidok, szívglikozidok redukált cukrok.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)