Jump to content

Szőrös gubacsok a szőlőn?

2017. 10. 05. 11:06

Ez a féreg alakú puhatestű állat mivel 0,15 milliméteres, így csak lencsével látható. Az állat két pár lába első részén helyezkedik el, hátul pedig csak barázdált. Lehet, hogy azért sem látható, mert olyan csúnya :-). Mindenesetre ha nem védekezünk ellene, akkor a termésveszteség elérheti akár a 20%-ot is.

A szőlő-gubacsatka (Colomerus vitis) mellett még a takácsatkák is szívogathatják a szőlőt, és ezzel legyengítik azt. Három fajtáját különbözetjük meg az okozott betegség alapján. Az egyik duzzanatot okoz, a másik felsodorja a leveleket még a harmadik a rügyeket.

A nőstények telelnek át a rügypikkelyek alatt. Mikor kihajt a szőlővessző, akkor az atkák előjönnek és elkezdik a károsításukat. Már a levél rügyeket is károsítják, így abból csak deformálódott levelek képződnek.

Elsőnek a hajtások alsó levelein figyelhető meg a gubacsok képződése. Nem csak a leveleket, de a szőlő virágzatát is szívogatják, és ennek következtében azok lehullhatnak.

Évente hét nemzedéke is kifejlődik, a levélfonákon található nemezes, szöszös foltokban, mely kezdetben fehér vagy rózsaszín és később bebarnul. Az atkák nyárig a csúcsi rész felé vándorolnak (és nő a populáció), majd ősszel már lefelé az áttelelő helyre (mikor már csökken az egyedszám).

Ősszel az atkák a levelekről a levélnyélen keresztül visszamennek a rügyekhez és ott elbújva áttelelnek.

A gubacsatka elsősorban a fiatal 1-6 éves telepítések károsítója. Igazán akkor lehet veszélyes, ha a hideg tavasz miatt a hajtások növekedése vontatott.

Kémiai védekezés egyrészt lehetséges az atkaölő speciális készítményekkel pl. Envidor, Ortus.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)