Jump to content

Rossz szokások a kertészek körében - 2.rész

2017. 11. 21. 09:28

Minden embernek vannak rossz szokásai és mivel a kertész is ember, így neki is. De lássuk mik is ezek, hogy még időben fel tudjunkhagyni velük.

Nem kell lemaradnunk a kedvenc tv-sorozatunkról az öntézés miatt

A régi aranyszabály: ha napközben öntözzünk meg a növényeket, megéghet a levelük. Amit tehát mindenki hitt, hogy az öntözés során a növények levelein megülő kis vízcseppek nagyítóként működnek a napfényes órákban. Amikor a nap sugarai elérik a vízcseppeket, a levelek megégnek. Ez azonban nem igaz. Ha ez lenne a helyzet, valamennyi kert egy forró, felperzselt infernó lenne egy-egy nappali felhőszakadás után. Nem kell tehát csak azért otthon maradnunk este egy kis esti kikapcsolódás helyett, hogy megöntözzük a kertet.

Ne szólj hozzám, amíg a rózsáim meg nem kapták a kávéjukat!

Sokan valószínűleg minden nap félreteszik a kávéfőzés után megmaradt kávézaccot, hogy a kerti növények töve körül a talajba dolgozzák azt.

De várjunk csak! Valóban szüksége van a rózsának és más növényeknek a napi kávéadagjukra? Fényesebb lesz-e a levelük és sűrűbb a lombjuk tőle? Nem valószínű. Bár valóban idillien hangzik, hogy a reggeli kávénk melléktermékétől lesznek boldogabbak a kedvenc növényeink, valójában a kezelt növények visszamaradnak a növekedésben, mivel a kávézacc kimossa a talajból az olyannyira szükséges nitrogént. Ha azonban van komposztáló ládánk, a kávézaccot inkább a komposztba hordjuk. Ha nincs, épp ideje beszereznünk egyet!

Az egészséges fizikum segít abban, hogy a kertünk is egészséges legyen

Eljön a szombat reggel, és a kertész máris készen áll, hogy munkához lásson a kertben. Előkeresi a szerszámokat, a kesztyűjét és nekilát a teendőinek. Még mielőtt igazán belemelegedne a munkába, máris fáj a dereka, hasogat a karja a sok hajlongástól és emelgetéstől.

Akár hisszük, akár nem, a kertészkedés kemény fizikai munka. Ha nem vagyunk elég edzettek, a hosszú ideig való térdeplés, a virágföld és a nehéz cserepek emelgetése, a lehajlás, cipekedés mind-mind megterhelő és fájdalmas lehet. A kertészkedésre úgy gondoljunk, mint bármely más fizikai megterhelésre. Mielőtt elkezdenénk, kicsit nyújtsunk. Ne üljünk túl sokáig ugyanabban a testhelyzetben. Tartsunk több szünetet, igyunk eleget. Fontos, hogy karbantartsuk a testünket. Másképp hogyan tudnánk élvezni a kemény munkát?

Ha követjük tehát a fenti új szabályokat, nagy eséllyel szebb és rendezettebb lesz a kertünk. A kertészkedés sikere megszámlálhatatlanul sok dolgon áll vagy bukik, de mindenképpen könnyebb lesz a dolgunk, ha sikerül elhagynunk néhány régi, berögzült rossz szokást.

(Forrás: hobbikert.hu)