Jump to content

A sokrétű fűszer

2018. 03. 16. 03:30

Só és bors. Valóban e két fűszernél megállhat a szakácsművészet? Nem hiszem. Még ha nem is vagyunk művészek, még ha nem is vagyunk séfek a konyhánkban, azért van néhány fűszernövény, amelynek köszönhetően, ízletesebb, egzotikusabb ízeket csalhatunk elő ételeinkből. S ha már egyszer megtettük, bizton állíthatom, hogy legközelebb is ragaszkodunk majd az előző ízhez. Kaphatók a boltban, de mi magunk is termeszthetjük őket akár egy cserépben, vagy balkonládában kiskert híján.Kísérletezzünk tehát bátran, mert a fűszernövények egyben gyógynövények is.Csak jót teszünk magunknak és az ételnek.

Az ókorban elsősorban az őshazájában (Észak- Afrikában, Nyugat- Ázsiában) folyt a termesztése. Európában a 14. században kezdődött a nagybani termesztése, jelenleg szinte az egész világon ismert és ültetett növény. Magyarországra a törökök hozták be és terjesztették el a 16. században.

Melegebb éghajlaton évelő, nálunk egyéves növény. Rövid, csökevényes főgyökere helyett sokszor dús, vékony járulékos gyökérzetet fejleszt, melyek fonalszerű gyökér- szőrökkel borítottak. 30-35 cm-re megnövő merev szára négyélű, közvetlenül a talajfelszín közelében dúsan elágazik. A szár fiatal korban szürkészöld, erősen szőrös, idősebb korában kopaszodó, kissé pirosló színű. A keresztben átellenes levelek kerek tojásdad alakúak, ép szélűek, tompa csúcsúak. A szürkén molyhos szőrökkel borított fiatal levelek rövid nyéllel kapcsolódnak a szárhoz, válluk lekerekített vagy ék alakú.

Vörösesfehér virágai hetesével-nyolcasával gömbölyű álörvökbe tömörülnek. A két termőlevélből összenőtt felső állású termőből négy makkocskatermés fejlődik. Az igen apró, világosbarna, ovális termések érés után rövid ideig maradnak a csészében, könnyen peregnek.

Mint minden fűszernövény szereti a napos helyeket. Vetése, vagy ültetése előtt alapos gyomtalanítást és még alaposabb trágyázást igényel.

Nyár végén szedjük be a növényeket, amikor virágoznak, vagy mielőtt teljesen virágba borulnának. Legjobb a reggeli órákban, mert akkor a legmagasabb az illóolaj tartalma. Vágjuk le a szárakat a virágfejekkel együtt és hűvös helyen szárítsuk őket. Tegyünk alá egy papírzacskót, hogy arra hulljanak a levelek. Amikor a levelek és a virágok megszáradtak, szedjük le a szárról őket és légmentes edényekben tároljuk.

Felhasználható levesek főleg krumpli- és gombaleves, főzelékek , mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.

Az  illóolajok  enyhe  görcsoldó  hatásúak,  ezáltal  megakadályozzák  a  kellemetlen  teltségérzetet.  Az  olajok,  a  cser-és  keserűanyagok  együttesen  nyákoldó  hatást  fejtenek  ki.A  majoránnateát  gyomor-,  bél – és  epebántalmak  esetén  ajánlják.  Ezenkívül  puffadásnál,  hasmenésnél  és  étvágytalanságnál  is  segít.  A  majoránnakenőcsöt  csecsemőknél  és  kisgyermekeknél  is  alkalmazhatjuk.   Ha  náthásak,  akkor  egy  kis  kenőcsöt  kell  az  orruk  alá  kennünk,  és  ettől  kitisztul  az  eldugult  orr.  Felfúvódásnál  a  köldök  feletti  részt  be  kell  dörzsölni  egy  kis  majoránnaolajjal.  10-20 perc  múlva  megszűnik  a  puffadás.  Idegfájdalmak,  ficam  és  nehezen  gyógyuló  sebek  is  jól  kezelhetők  majoránnakenőccsel.

(Forrás: edenkert.hu)