A magnólia -Magnolia a tavasz egyik legszebben virágzó fája. Különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben.
Sokak által kedvelt, de nem könnyű “természetű” növény a begónia. Nevelhetjük szobai körülmények között és a szabadban is. Teleltethetjük és szaporíthatjuk is. Színe a fehértől, a sárga néhány színváltozatán át,
Dél- Európában a görögök terjesztették el, nyugat- európai kolostorkertjeikbe a Benedek- rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben (Capitulare de vilis) írta elő termesztését. Nyugat- Európában csak
Annyi bizonyos, hogy Magyarországon Mátyás király idejében lett a gesztenye ínyenc csemege. Maga Beatrix királyné is hozott csemetéket Itáliából. A palotában a gesztenye kedvelt csemegének számított, sütve és mézzel ízesítve
Már a VIII. században klasszikus Tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Az egyik legrégebben használt gyógynövény, az egészség tárának is hívják. Több, mint 190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz.
A borsó vagy veteményborsó, kerti borsó, kultúrborsó, termesztett borsó - Pisum sativum - tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként
A torma .- Armoracia rusticana - Délkelet- Európából és a szomszédos ázsiai területekről származik. A Volga és a Don környékéről származik, arrafelé az életerő jelképe.
Itt az ősz, élnek még a növények, melyek közül több rendelkezik kitűnő gyógyhatásokkal, mint gondolnánk! Érdemes megismerni ezeket és szedni belőlük, hiszen akár több tízezer forintot is spórolhatunk, amit egyébként
A rebarbara - Rheum rhabarbarum vagy undulatum - ősi kultúrnövény, amelyet már a görögök és a rómaiak is sokra becsültek és gyógyászati célokra (emésztés szabályozása, hashajtás, máj- és epebajok ellen)
Ha szép szobanövényeket szeretnénk, akkor érdemes őket rendszeresen átültetni. A tavaszi gondoskodást valósítsuk meg mielőbb, hogy még időben hajtani és fejlődni tudjanak az otthoni "zöldek".
Holzner 1978: „A gyomok az ember termesztési tevékenységéhez legjobban alkalmazkodó növények és azt jelentősen befolyásolják”.
A növény eredetileg Kelet Indiából származik, ahol régen is termesztették és fogyasztották. Innen került be Európába, először Olasz országba, majd Görögországba, de ma már Egyiptomba, Bulgáriában, Romániában és Spanyol országban