Tavasszal végre kedvünkre válogathatunk a virágok közül. Összegyűjtöttünk egy csokornyit a legvibrálóbb, legkáprázatosabb virágok közül, amikre elég ránézni, hogy jobb kedvünk legyen. Ha pedig még az illatukat is melléjük képzeljük,
A fekete ribizli - Ribes nigrum - a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családba tartozik. A Ribes nemzetségnév a növény arab nevéből származik. Németül e névből kicsinyítőképzős főnévvel "Ribisl" néven is emlegetik, ahonnan
Mi magyarok büszkék vagyunk a töltött káposztánkra.Teljesen jogosan.Készüljön az savanyú, vagy édes káposztával. Tejföllel, vagy anélkül. Gombócosan,vagy töltötten. A lényegét az zöldségnövény adja,mely nélkül elképzelhetetlen és egész évben fogyasztható nyersen,
A mogyoró - Corylus - ehető termésük miatt már az őskorban is kedveltek voltak Őshonos Nyugat- Ázsiában, a Balkán- félszigeten, Kelet- Ázsiában, Észak- Amerikában. Ősidők óta termesztik Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban.A
Erdőszélen sétálva tavasszal gyakran találkozhatunk ezzel a kékes- lilás virágú növénnyel. Szinte csábít, hogy törjük le, vigyük haza és tegyük vázába. Üdeségével, törékenynek tűnő szárával igazán pompás látványt nyújt. Ám
Ereklye (vagy örökség) paradicsomnak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek nem hibridek, hanem ősi, régóta termő fajok. Ezek mindig életképesebbek a hibrideknél. A sárgák között nagyon sok a hibrid, amely különböző
A paradicsom termesztéséről már esett szó, azonban szeretnék néhány olyat megismertetni, amiket különleges mivolta miatt is termesztünk. Ez persze semmit sem von el tápértékéről, a benne rejlő jóságos vitaminokról, sőt.
A régi parasztházak udvarát gyakran díszítette a petúnia. Ezeknek a fajtáknak a színskálája nem volt olyan gazdag, de az illata elbűvölte az esti órákban az ott lakókat. Ma már számos
Vavilov szerint a káposzta géncentruma a mediterránvidéken van. A növénynek sok évezreden át nem alakultak ki változatai. Az egyiptomiak például csak a simalevelű káposztát ismerték. Nagy Károly Capitularé-jában már megemlíti
A sárgadinnye - Cucumis melo - többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára
Már az egyiptomiak is termesztették. Afrika az őshazája ennek a zöldségfélének (mert az, és nem gyümölcs! Az uborka, és a tök a rokona.) Az 5000 évvel ezelőtti egyiptomiak már élvezettel
Kínában már Kr. e. előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél- Ázsiában,