Régen vágott virágként elég drága csokor készült belőle. Ma már egyre több háztartásban jelenik meg, mint cserepes évelő növény. Nevét a német természettudósról, Traugott Gerberről kapta. A nemzetség elsősorban a
A bokorbabot, vagy ahogyan nagyanyáink mondák guggon ülő, általában zölden szedjük le, és azonnal el kell fogyasztani, vagy tartósítani. Ebbe a csoportba tartoznak a zöld és a sárga hüvelyűek. A
Európa számára Kolumbusz utazásai után vált elérhetővé a bab. A szárazbab - amellett, hogy ideális fehérjeforrás - könnyen szállítható, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki bárhova magával vihette. Kis helyen elfér,
A középkorban ebből a fajta levendulából készítették az olajat. Azóta a Lavandula stoechas spanyol levendulaként vált ismertté, és a kertekben gyógynövényekként és dísznövényként termelik. Az illata a rozmaring és a
A legtöbb babfajta Amerikából származik, s innét terjed a világ minden részére. Melegigényes növény, 22 °C-on érzi magát a legjobban, de ennél melegebbet is könnyedén elvisel. A hidegre igen érzékeny,
Azt gondolnánk, hogy a rézvirág mindig is a hazai kertek része volt. Pedig Mexikóból származik, cserjés- bozótos prériken vadon tenyészik. A nemzetség nevét Gottfried Zinn (1727 – 1759) német botanikus,
Koreában már i.e. 1200-ban az esküvők dísze volt a kamélia, mint a hosszú együvé tartozás és hűség jelképe. A dísz- kaméliát Távol- Keletről valószínűleg német, angol és portugál kereskedők hozták
A sáfrányos szeklice - Carthamus tinctorius - trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a őszirózsafélék családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben
Először a vecsési káposzta fesztiválon találkoztam ezzel az érdekes növénnyel. Hatalmas gúlában ott tündököltek a csúcsos káposztát és a tetején egy óriásira megnőtt példány. Gyönyörű látványt nyújtott az a lenyűgöző
“A gazdagok reggelije, a kereskedők ebédje, a szegények vacsorája.”
A lóbab -Vicia faba L.- egyéves, tavaszi vetésű növény. Több változata és alakja van. A magnagyság szerint:nagy (var. major), közepes (var. equina), kis magvú (var. minor) változata van. A kisebb
Az uborkát már az egyiptomiak és a rómaiak is ismerték. Víztartalma 90-96%, viszont semleges ízét csak hosszas nemesítéssel nyerte el. Tiberius császár még a keserű uborkát tartotta orvosságnak, habár sokak